Петролните фючърси поскъпват с около 1,5% след новината за "терористична атака" с дронове на две помпени станции на голям петролопровод в Саудитска Арабия на компанията Aramco, според изявление на енергийния министър Халид ал-Фалих.

Това става само ден, след като два саудитски петролни танкери бяха атакувани близо до Ормузкия пролив, допринасяйки за днешното повишаване на цените на черното злато, съобщи БНР.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли нарастват с 1,68% към 71,35 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни - с 1,43% към 61,90 долара за барел.

Вчера те поскъпнаха рязко с над 2,5% след информация за "саботажни атаки", предизвикали значителни щети два саудитски петролни танкера близо до Ормузкия пролив на фона на засилващото се военно напрежение в Персийския залив.

Драматичният снощен спад на фондовите борси на Уолстрийт в резултат на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай обаче парира това тяхно възходящо движение, като в края на търговията в понеделник петролните фючърси се понижиха съответно с 0,6% и с 1,0%.

Днешното постепенно възстановяване на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови с оглед на подновени надежди за продължаване на търговските преговори между Вашингтон и Пекин допринася за поскъпването и на петролните фючърси.