Не се очаква друго лятно увеличение на цените

С 3-4 ст. на литър е вероятно да поскъпнат горивата заради въвеждането на толтаксите. Това коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев след конференция, посветена на 20-годишнината на асоциацията. Толсистемата ще бъде въведена на 16 август.

В събитието участваха и министърът на икономиката Емил Караниколов, дипломати, експерти.

Терзиев заяви, че не очаква да има поскъпване на горивата през летния сезон, надява се до края на май и през юни да има успокоение, а защо не и намаление на цените. Последните две-три години няма тенденция на летни поскъпвания, няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления. “Това е така, защото, ако няма световно повишаване на цената, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените”, уточни Терзиев.

По различни оценки делът на сивия сектор при петролния пазар е от 14 до 30%, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той поясни, че 30% сив сектор означава, че държавата губи годишно 600-700 млн. лв. от ДДС и акцизи на година, но имало и по-високи оценки.

Изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев заяви, че работата по Закона за горивата се бави, а това спира влизането му в сила. “БПГА е част от консултативния съвет към министъра на икономиката. Той обаче рядко се събира. Вероятно ще се събира по-често, когато законът заработи, но за момента имаме още какво да желаем от държавната власт”, отбеляза Делчев.