Трите големи телеком оператори – VIVACOM (Българска телекомуникационна компания), Теленор и А1 (Мобилтел) настояха на намаляване на таксите за радиочестотния сектор, за да правят инвестиции. При сегашните тарифи инвестиционен интерес липсвал. Те изразиха това свое становище на среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров и представители на МРРБ. 

Операторите приветстваха направените първи предложения на КРС по отношение на намалението на цените за 2.6 и 3.6 GHz радиочестотна лента, като стъпка за стимулиране на инвестициите.

Дискусията беше инициирана от министър Желязков. Той подчерта значението на съвместната работа между министерството, регулатора и бизнеса, като основа за бъдещо развитие на сектора. Общо бе мнението, че активно използване на технологиите, ще повиши конкурентоспособността на държавата.

Чрез създаването на по-благоприятни условия за развитие на мобилните комуникации, България би могла да има водеща роля в региона и Европейския съюз, заявиха от своя страна операторите.