За шеста поредна година "Виваком" запазва лидерско място на телеком пазара с общи приходи от 948 милиона лева в края на 2018 г., което е 6,6% повече спрямо 2017 г. Това съобщи в сряда Атанас Добрев, главен изпълнителен директора на телекома при представянето на годишния интегриран доклад. Печалбата преди данъци е 359,8 млн. лева.

Лидерското място се потвърждавало и от резултатите за първото тримесечие на 2019 г. - приходите са 235,2 млн. лева и имат ръст от 5,5% на годишна база. Печалбата преди облагане се вдига с 30% до 112,5 млн. лева.

Освобождаването на честоти за 5G и предлагането им на операторите на разумна цена в следващите 3-4 години ще доведе до инвестиции от индустрията от над 800 млн. лева, каза още Добрев. Според него лицензи в България за новата технология може да има още догодина заради добрата работа между операторите с Комисията за регулиране на съобщенията и с министерството на транспорта.

Освен разумни цени за честоти била необходимо и промяна в строителното законодателства, за да се улесни и ускори изграждането на 5G мрежите.

"През последните 10 години основните ни теми бяха осигуряване на свързаност и увеличаване на скорости и капацитет. "Виваком" е инвестирала 1,9 млрд. лв. за този период", каза още Добрев. Според него сега сме на прага на навлизането на изкуствения интелект и в телефоните ни, а телекомът предлага услуги като умен град, умен дом и умни бизнес услуги.

Добрев посочи, че предлагат и иновации в много други сфери. Телекомът е изградил Wi-Fi мрежи в над 100 училища и е оборудвал 200 дигитални класни стаи. "Виваком" отделя специално внимание на съвременното образование с инициативата "Образование 4.0", на която партньор е в. "24 часа", посочи Добрев. В следващите 10 години "Виваком" ще се фокусира върху повече и по-добри онлайн услуги чрез инвестиции в 5G мрежа, в интернет на нещата, в облачните услуги, телемедицината.

"Клиентите ни в половината страна имат достъп до високоскоростни услуги. Предлагаме най-бързата мрежа с най-голямо покритие. В 615 града сме изградили 4,5G мрежа, над 1 млн. домакинства имат оптика за по-бърз и стабилен интернет", допълни Асен Великов - финансов директор на "Виваком".

В момента компанията не води разговори с потенциални инвеститори, заяви Добрев по повод появилите се информации, че се очаква да стартира процедура по продажбата на телекома.