48 часа се разменят позиции на тема свобода на словото, журналистически правила, фенски футболни страсти, лични облаги и бизнес натиск

Когато чешкият милиардер Келнер бе кандидат за покупката на българската Нова тв през 2018 г., поиска шведските ѝ собственици да му продадат 100% и той да няма други съдружници в нашата родина.

Тогавашният главен изпълнителен директор французинът Дидие Щосел, който притежаваше 5% от най-голямата медийна група в България, трябваше, освен да изтъргува своя скромен дял, да се договори и с Радосвет Радев, който чрез “Нет Инфо” бе другият съдружник на шведските собственици.

“Нет Инфо” е група, която обхваща някои от най-известните български уебсайтове, сред които АБВ Поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и много други, както и 51% от Grabo.bg, 51% от онлайн магазина Trendo.bg и части от още търговски сайтове. От нея “Нова Броудкастинг” притежава 70%, а собственикът на Дарик радио Радосвет Радев и Христо Христов, който е син на съпругата му от първия брак, притежават 30%.

Самият Щосел е човекът, който 5 години преди този момент купува през август 2013 г. фирмата “Дарик нет” и така

Нова тв става

сериозен играч на

интернет пазара

- нещо, което е липсвало в портфолиото на телевизията.

Цената на “Нет Инфо” варира през годините. Според “Уеб кафе” групата “Санома” - издател на женски и семейни списания, купува през 2008 г. “Нет Инфо” за 28 милиона евро. Продавачите са група компании за инвестиции в рисков капитал и частни лица. Пет години по-късно Радосвет Радев и Нова телевизия по неофициална информация с кредит плащат 17 милиона лв. за онлайн групата.  5 месеца по-късно Радев прехвърля 70% от нея на Нова тв.

Междувременно Дидие Щосел бе налегнат от грижи около монопола, който се образува след покупката на “Нет Инфо”, тъй като според клиенти на най-голямата медийна група те са били принуждавани да рекламират освен в телевизията и в сайтовете, за да получат по-добри отстъпки. Данните бяха посочени в жалба на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), инициирана от групата “Спортал”. Всичко това се случи около вероятната сделка на чешкия милиардер. Келнер беше стопиран от КЗК и получи в България само мобилния оператор “Теленор”.

През цялото това време Дидие Щосел и Радосвет Радев водеха преговори, за които конкурентите им чуваха неофициални цифри. Например, че французинът смята, че “Нет Инфо” струва 17 милиона лева - за толкова, за колкото го е договорил и купил за шведите преди 5-6 години. Затова и предложената цена за 30-те процента на собственика на “Дарик” е била около 5 милиона лева. Радосвет Радев пак по непотвърдена информация е дал

оценка на

“Нет Инфо” за

внушителните

50 милиона евро,

която тутакси вдига 30-те процента на 15 милиона евро.

И така в преговори дойде през март 2019 г. “Адванс Медия груп” на братята Кирил и Георги Домусчиеви, която придоби 100% от “Нова Броудкастинг груп” и 70% от “Нет Инфо”. Те платиха за всички нейни компании 185 млн. евро.

РАДОСВЕТ РАДЕВ
РАДОСВЕТ РАДЕВ
Според достоверни източници по това време са се водели усилени преговори отново между новите собственици и Радосвет Радев, но сделка така и не е имало. Започнали са финансови анализи.

От данни, публикувани в Търговския регистър, става ясно, че “Нет Инфо” систематично трупа финансови загуби. Влошените резултати са особено видни в последните месеци и групата вече започва да отстъпва позиции на конкурентните компании на българския пазар. Вероятно по тази причина

разговорите за

пари са се

изострили,

но без никаква публичност.

Така беше до 29 май, сряда, когато мажоритарният и миноритарният собственик на “Нет Инфо” се обвиниха взаимно в манипулации и погазване на свободата на словото.

Сблъсъкът продължава вече два дни и “Нова Броудкастинг” обяви официално, че ще има спешно заседание, свикано от председателя на съвета на директорите на “Нет Инфо” Николай Андреев. А докато то бъде организирано, правата на Христо Христов като изпълнителен директор на онлайн компанията бяха прекратени. Това се случва с писмо на Андреев, който е и изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг”, до служителите в онлайн компанията. ХРИСТО ХРИСТОВ

ХРИСТО ХРИСТОВ

“Междувременно до вземане на решение от съвета моля да считате

правата на

Христо като

изпълнителен

директор за

суспендирани

За всички въпроси от неговата компетентност се обръщайте към мен”, пише Андреев.

Христо Христов разпространи това иначе вътрешно за Нова тв писмо във фейсбук, като обвини своите съдружници в “грубо нарушение на устава на “Нет Инфо” АД, на Търговския закон и на сключения договор между акционерите на “Нет Инфо” АД.”

Ден преди този пост Христов публикува друг текст във фейсбук, в който застава зад Николай Александров, главен редактор на спортния сайт “Гонг.бг”, чийто договор е бил прекратен. Там пък се намесиха едни футболни страсти между ЦСКА и “Лудогорец”, които само феновете знаят. Както и обвинения за намеса в редакционната дейност на сайта “Вести”, който е част от групата “Нет Инфо”.

“Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в “Гонг”. Единственият “грях” на Ники е, че е фен на ЦСКА. “Гонг” не е сайт на ЦСКА, нито на “Левски”, нито на “Лудогорец” или който и да е друг отбор. “Гонг” е сайт на феновете на спорта”, написа в мрежата Христов.

Христов заявява, че докато е изпълнителен директор на “Нет Инфо”, няма да разпише “взаимното съгласие” на Ники Александров. Според негови колеги той първо разписал молбата за напускане, но после решил да започне своята битка с новите собственици на Нова тв.

Още при първата публична атака на Христо Христов обаче се появяват коментари и съмнения, че или преговорите за 30-те процента в “Нет Инфо” са зациклили, или че скандалът е натиск за финал в полза на Радосвет Радев и Христо Христов.

И тъй като няма точни данни за динамиката на преговорите между братята Домусчиеви и Радосвет Радев, вероятно става дума за няколко милиона евро. Публичният сблъсък е и нарушаване на бизнес етиката във важен етап от преговорния процес за останалите 30%.

Съмненията за вероятен финансов натиск се потвърждават и от позицията на “Нова Броудкастинг”, която бе разпространена късно в сряда вечерта, на 29 май.

В нея компанията заявява, че има опит за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интереси на миноритарния собственик в момент на търговски преговори.

В официалната позиция на телевизията се казва още: “Нова Броудкастинг груп” ЕAД (НБГ) заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. НБГ изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития.

Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото.

Всички дружества в групата на НБГ и “Нет Инфо” спазват ясни правила и имат изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати.

Тези критерии са еднакви за всички служители независимо от опит и позиция и не се правят компромиси с тях.

За съжаление, все по-често сме свидетели на случаи, в които се прави съзнателна подмяна на факти и събития с цел лични облаги или придобиване на обществена популярност.

НБГ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори.”