Разработва се проектът за първия университетски кампус в кв. „Студентски град“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

„Години наред в кв. „Студентски град“ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството - с това, че „Студентски град“ отдавна не е студентски град, а просто един квартал на София.

За наша радост вече сме на финала и вече се разработва проектът за първият университетски кампус“, обяви столичният кмет.

Фандъкова заяви, че през 2001 г. е приет Подробен устройствен план (ПУП) на кв. „Студентски град“, според който се застроява всичко, което може да се застрои, включително двора на НСА.

„През 2008 г. с участието на районния кмет и Столична община се прави нов ПУП, който спасява от застрояване над 220 дка, включително целият двор на НСА и районите на кампусите. Този план защитава възможността за обособяването на над 10 кампуса в кв. „Студентски град“, посочи Фандъкова.

Тя отбеляза, че проектът за първия кампус е направен изцяло заедно със собственика в лицето на министър на образованието и науката и е финансиран от МОН.

Кампусът ще е с площ от 27 дка и в него ще има 4 общежития с алеи, площадки и озеленяване.

По темата за проекта за Борисовата градина, който утре ще бъде поставен за обществено обсъждане Фандъкова заяви: „Моето мнениие е да не се допуска застрояване в Борисовата градина“а.

Новата сграда към детска градина „Лилия“ в кв. „Мусагеница“ вече е готова на груб строеж, писа на станата си във фейсбук градоначалникът.

"През септември очакваме да е напълно завършена и оборудвана. Сега градината се посещава от 280 деца, а с новата сграда местата стават 360. Изцяло санирахме и старата сграда, строена през 1973 г. Изградихме и физкултурен салон, а дворът на градината ще бъде изцяло реновиран с 13 нови детски площадки.

Това е една от 15-те нови сгради на детски градини, които строим тази година – 7 са вече в строителство, другите 8 ще започнат в следващите седмици. Строителната ни програма за 2019 г. включва и изграждане на 10 училищни сгради, като в 5 строим и физкултурни салони.

За 10 години построихме над 90 нови сгради на детски градини и със строителство преодоляхме проблема с недостига на места в градинските групи (между 3 и 6 г.). Остава задача за нови детски ясли. С възможностите, които София дава за добра работа, привлича много млади семейства, затова строителството на училища и градини не може и не трябва да спира.

Сериозните проблеми са в новите квартали – в кв. „Кръстова вада“ скоро ще приключи строителството на новата детска градина. В кв. „Манастирски ливади“ имаше забавяне от района заради обжалване на процедурите. Получихме благословията на патриарх Неофит за изграждане на детски градини на два църковни терена в кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и в кв. „Манастирски ливади“.