В епохата на дигиталната икономика редките метали са важни суровини за производството на множество ключови компоненти за електроника и индустриалното развитие на високите технологии в цял свят. Китай е страна, която има едни от най-големите запаси и разполага с цялостна индустриална верига за тяхното добиване, обработка и износ. В този смисъл износът на редки метали от Китай е от важно значение за новите индустрии в света. А тъй като те са важни невъзобновяеми ресурси, в момента Китай работи за тяхното устойчиво развитие, съобщава "Радио Китай".

„Редки метали" са общото название на 17 елементи, които се използват широко за производството на електроника, нови енергийни източници, космическата индустрия, авиацията и други. Затова те са важни стратегически ресурси. Заместник-председателят на Научната комисия при Министерството на търговията на Китай Джан Дзиенпин заяви: „Тези елементи са неделими суровини за много продукти на високи технологии, особено в областта на космонавтиката и авиацията. Без редки метали характерните черти и функцията на много промишлени суровини и продукти на високите технологии са повлияни. Обаче запасът на редки метали е ограничен и те са разположени компактно. Затова различните страни, особено развитите, придават голямо значение на приложението и експлоатацията им.

Заместник-ректорът на Университета за физика и технологии на провинция Дзянси Чън Дзинчин заяви, че в момента на всеки пет патенти има един, свързан с редки метали. „Редките метали се използват основно заради техните свойства. За ротор за вятърна електроцентрала са необходими от 5 до 10 килограма редки метали. Двигателите на играчки, батериите на мобилните телефони също съдържат редки метали. Широка е употребата им и в отбранителната промишленост", казва той.

Китай е страна с голям запас на редки метали, голям производител и доставчик за други страни. Според статистическите данни от 2016 г. запасите на редки метали е 44 милиона тона, което представлява 36,5% от световните.

„В момента редките метали в Китай се изнасят главно за Япония, Южна Корея, САЩ и ЕС. Без китайските редки метали много високотехнологични продукти няма да бъдат произведени или функциите им ще бъдат ограничени".

Редките метали са важни стратегически ресурси, които не са възобновяеми. За защитата и разумната им експлоатация в момента Китай провежда политика за контрол на общото количество за износа на такива метали. През тази година износът ще бъде 6 тона.

В очите на заместник-директорът на Института за международните пазари при Министерството на търговията Бай Мин, засилване управлението на износа на редки метали е много важно за устойчиво развитие на този сектор в Китай.

„Аз смятам, че отговорността на Китай към международните пазари е доставката на редки метали да бъде балансирана и рационална, а експлоатацията им да не оказва негативно влияние върху околната среда".

За бъдещото развитие на китайския отрасъл за редки метали трябва да бъдат засилени иновациите, повишени технологиите за тяхната експлоатация и приложение, увеличаване на индустриалната верига, повишаване на добавената им стойност, засилване опазването на околната среда, за да се осъществи екологично и устойчиво развитие на отрасла.

Заместник-директорът на Научната комисия при Министерството на търговията Джан Дзиенпин счита, че в бъдеще Китай трябва да отделя по-голямо внимание на преработването на редки метали. „Ще се увеличат капиталовложенията в научноизследователска и развойна дейност и непрекъснато ще се повишава нивото на рафинирането и приложението на редки метали, така че те да играят по-важна роля в икономическото развитие. Ще интегрираме експлоатацията, преработката и износа на редки метали, ще засилим координацията в отрасла с цел стратегическите ресурси да се използват по-рационално, особено да се постигне баланса на износа и вноса".