Предклиничните и клиничните проучвания на нови лекарства са един съществен дял от съвременната фармация. И един необятен пазар, за който казват, че тепърва ще има съществен ръст от по 8-10 процента на годишна база, при все че и в момента той надхвърля 3,5 милиарда долара годишно в световен мащаб.

Всяка изобретена нова лекарствена молекула минава през предклинични изпитания, т.е. опити как ще действа върху животни, и клинични изпитания – изпробване на действието на лекарството върху хора. Първо това са здрави доброволци, които приемат лекарството, за да се провери неговата безопасност, а след това се търсят хора със съответните заболявания, които вземат лекарството под лекарско наблюдение.

Често тези процеси продължават с години и фармацевтичните компании плащат за тях съществен дял от цялостната инвестиция, която правят за разработването на новия медикамент.

Българската фирма “Принтиво” ООД осигурява фармацевтични компании с

присадка за

костна тъкан

при поискване, която може да бъде използвана за тестване на лекарства в предклинични проучвания.

Целевите ѝ клиенти са фармацевтични компании със собствена развойна дейност и организации за биомедицински изследвания, включително университети, клиники и болници.

Стартиращата фирма проектира 3D човешка костна тъкан, която може да замести тестването на лекарства върху животни и да ускори процеса на тяхното разработване.

Използва собствено разработени 3D биопринтер (EVE) и биомастило (ADAM). Технологията позволява да създаде местна микроархитектура на тъканта с превъзходна точност на детайлите. Създава се такава сложна триизмерна структура, в която

клетките могат

да взаимодействат

и да се държат като в човешкото тяло. Биомастилото е живата среда на продукта. Състои се от живи диференцирани стволови клетки и биополимери като колаген. Формулата също така е обогатена със синтетични и неорганични био-съвместими материали за укрепване на механичната стабилност на костната присадка.

Иновацията на “Принтиво” е световна новост и през 2017 г. фирмата печели състезанието за стартъпи betapitch Sofia.

Според създателя и собственик на “Принтиво” ООД Спас Керимов до две години фирмата ще разполага с напълно разработен продукт –

кост на чип,

който ще продава на фармацевтични компании и изследователски центрове в Европа и САЩ. Вече се водят разговори и се проучват възможностите за сътрудничество с няколко изследователски институции във Великобритания и Холандия, където наскоро се премести Европейската агенция по лекарства.

До 5 години фирмата ще е сключила дългосрочен договор с фармацевтичния гигант LaRoche за продължаване на научната работа по 3D био-принтирането на човешко бедро и коляно, подходящи за трансплантация в човешко тяло.