Сумата на необслужваните заеми във всички

държави членки гони 800 млрд. евро

Рисковете за финансовата и икономическата стабилност от необслужваните кредити са обсъждани в Брюксел преди дни.

Това става ясно от бюлетина с последните решения на Европейската комисия.

На заседанието е представен четвърти доклад за изпълнението на План за действие на Съвета за справяне с необслужваните кредити в Европа.

В него е отчетено, че общият размер на просрочените и необслужвани заеми в държавите-членки е 786 милиарда евро.

Продажбите на необслужвани кредити с брутен размер за последните три години са за 112 милиарда евро.

За да продължи свиването им, ЕК и Европейската централна банка препоръчват всяка държава да създаде законови рамки за превантивно преструктуриране на банки, които не могат да се справят с лошите заеми и те застрашават тяхната стабилност.

Брюксел планира да поощри развитието на вторичните пазари, на които банките могат да продават необслужвани кредити както на национално равнище, така и в други държави членки, в това число и създаването на борса за лоши заеми.

За да се постигне тази цел, ЕК готви директива, която въвежда еднакъв и по-малко рестриктивен режим за купувачите на кредити.

Брюксел настоява също всяка от държавите членки на съюза, да заложи в законодателството си принципа за предоставяне на втори шанс за почтените предприемачи в случай на фалит, както и на възможностите за опрощаване на задължения.

Одобрена от ЕК директива пък ще насърчава ранното преструктуриране на жизнеспособните предприятия, така че да може да се минимизират потенциалните загуби и да се спасят повече работни места.

В плана на ЕК за справяне с лошите кредити се предвижда още да се развие инфраструктурата за лошите кредити, включително и да се създадат платформи за трансакции на лоши кредити.

Специално внимание е отделено и на надзора на Европейската централна банка, като се планира обхватът му да бъде разширен, така че вътре да влязат и малките банки, а не само големите финансови групи.

Наскоро БНБ въведе нови правила за кредитирането, които отразяват препоръките на Европейската централна банка за лошите кредити.

Те влизат в сила от септември т.г., а до декември всяка банка трябва да представи в Брюксел план за справяне с проблема с неизплащаните заеми.