Голф и спа комплексът “Света София” заедно с няколкостотин декара земи, на които трябваше да се построи мегакомплекс за 1,5 млрд. долара, имат нов собственик.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството “България дивелъпмънт холдингс” е продало всичките акции от “Голф клуб”, където са съсредоточени активите, на компания на Мирослав Печев - вносител на кафето “Кимбо” и собственик на софийските хотели “Гранд хотел България” и “Парк-хотел Витоша”.

Печев е третият

поред собственик

след китайския

милиардер

Стивън Ло

Именно Ло планираше да инвестира 1,5 млрд. лв. в мегакомплекс край Елин Пелин с голф игрища, мол, кино и други разлечения.

Според Търговския регистър сделката е сключена на 13 юни. “България дивелъпмънт холдингс” е продал 100% от “Голф клуб” на дружеството на Мирослав Печев “МТП финанс”. Цената по сделката е договорена в анекс, който липсва към договора. Преди това има още няколко операции.

През май са създадени две нови дружества, в които са апортирани имотите на голф комплекса и други земи наоколо.

Първото от тях е “МТП голф клуб” и в него влизат 37 дка земя и сградите на голф игрището, които са оценени на малко под 14 млн. лв. Срещу влагането им в капитала на новото дружество “Голф клуб” става мажоритарен собственик с близо 98,7% дял. Така че със сделката Мирослав Печев вече е придобил и контрола над тази компания. Останалите акции са записани от “България ленд инвестмънт лимитед", което апортира над 200 дка имоти в района, които обаче са оценени на едва 185 хил. лв. Собственик и управител на “България ленд инвестмънт лимитед” е Христина Димитрова, която е свързана с консултанта на китайския проект - управляващия директор на “Мейн кепитъл” Илиян Скарлатов. Двамата имат съвместно дружество от 2013 г.

Второто новосъздадено дружество е “МТП Мусачево” и в него са апортирани около 300 дка земи, оценени на близо 250 хил. лв. И към момента негов едноличен собственик е същото “България ленд инвестмънт лимитед”.

Изглежда, че до датата на сделката са изчиствани запори спрямо прехвърляните активи заради дългове. Преди настоящата сделка китайският милиардер Стивън Ло имаше амбициозни планове за проекта, в който да инвестира над 1,5 млрд. долара. Проверка на “24 часа” в началото на миналата година обаче показа, че

той е в застой

от близо 1 г.

Главният архитект на община Елин Пелин Стефан Аспарухов заяви тогава, че последната среща с представители на компанията “България дивелъпмънт холдингс” е била преди около година заради изтичането на сертификат за инвестиции клас А.

В Мусачево бяха планирани 4 хотела по 30 етажа, мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. Идеята за ваканционно-развлекателен комплекс “Света София” бе лансирана през 2014 г., като тогава се очакваше строежите да са приключили през август 2017 г.

Основен проблем

се оказал

изкупуването

на земите,

уточниха от общината в Елин Пелин. Част от тях са държавни, друга са на частни лица, а трети - общински.

По информация от няколко източника на частниците било платено само капаро от 10%. Около 300 декара са платени на общината. От фирмата, която е изготвила проектите - “Урбанико”, уточниха, че в последния вариант няма включени частни имоти заради проблем със закупуването им. Това е и причината инвеститорът да загуби платеното капаро.

Основната част от земите, върху които трябва да се строи суперградчето при Мусачево, са на Министерството на отбраната. От ведомството заявиха пред “24 часа”, че до този момент няма никакви сделки със земи на министерството в района на Мусачево и Елин Пелин.

По неофициална информация от два източника милиардерът

Стивън Ло е

искал да

придобие земите

на военните,

без да плаща

През 2016 г. китайският бизнесмен купи от Красимир Гергов и голф игрището до Равно поле с идеята и то да стане част от мегакомплекса. Друг проблем е, че няма влязъл в сила подробен устройствен план за цялата площ на предвидения мегакомплекс и много от земите се водят ниви.

На 18 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов пък удължи с 2 г. срока на сартифаката за инвеститор клас “А”, който получи проекта. Това означава, че след 18 август тази година държавата вече няма да има ангажимент да подкрепя с бързи административни процедури и изграждане на инфрастура проекта.

“24 часа” опита да се свърже с Мирослав Пeчев, за да разбере дали той ще продължи с развлекателния комплекс или има други намерения. От офиса му заявиха, че в началото на септември ще бъдат обявени плановете как ще се развие проектът.