Някои американски технически компании са продължили да продават свои продукти за "милиони долари" на "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) и след като администрацията на Доналд Тръмп наложи забрана за такава търговия, включвайки китайският технологичен гигант в т.нар. "черен списък", съобщава в сряда вестник "Ню Йорк Таймс".

Лица, запознати с въпроса, са посочили пред изданието, че фирми като Intel Corp. и Micron Technology Inc. са започнали отново да изпраща техни компоненти за "Хуавей" преди около три седмици, предава БНР.

Според същите източници компаниите използват вратичка, която им позволява да продават продуктите си, стига те да не се произвеждат в САЩ, тъй като самите продукти не се считат за американски.

Наложената от администрацията на Тръмп забрана също така не разрешава да се продават технологични части за бъдещи продукти на "Хуавей", докато оборудване за настоящи продукти на китайската компания могат да се продават до средата на август.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" добавиха, че администрацията на Белия дом е наясно с отношенията на американските технологични компании с "Хуавей", но "официалните американски служители са разделени по въпроса как трябва да се реагира".