А1 първи у нас пусна 5G мрежа, след като получи честоти за тестови период от шест месеца. Телекомът показа възможностите на новата технология в София в понеделник на специално събитие. 5G мрежата дава супербърз мобилен достъп и фиксирани услуги като телевизия и интернет.

5G предоставя и виртуална и добавена реалност, гледане от мобилно устройство на cпopтни cъбития, кoнцepти, игри в реално време. Ултранадеждната комуникация с малко закъснение позволява дистанционна диагностика и интервенции, безопасно движение на автономните автомобили, управлението на промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи.

Масираната комуникация между машини, най-много приложима в интернет на нещата, осигурява инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Това създава възможности за умен град.

“А1 се ангажира да прави технологиите достъпни за хората и се радвам, че спазваме това свое обещание, като изграждаме 5G бъдеще с необятни възможности. Мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето. Вярвам, че с вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G и да започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година”, заяви Красимир Петров - директор “Конвергентна мрежа и услуги; в А1 България.

Според него, за да се случи това, трябва да бъдат разрешени ключови въпроси за индустрията като наличието на подходящи условия за придобиване на честотен ресурс, съобразени с развитието на пазара у нас, и улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата,

За внедряването на 5G А1 България работи съвместно с А1 груп, към която принадлежи. През март А1 Австрия получи лиценз за честоти за изграждане на 5G мрежа. През следващата година се очаква търговския старт на услугата, като ще бъдат покрити всички областни градове в Австрия.