Бившият главен редактор на списанието Йордан Матеев става негов издател

Йордан Матеев - бившият главен редактор на сп. “Форбс” у нас, става негов издател чрез компанията си “Българска бизнес медия”. Тя е дъщерно дружество на “Фондацията за насърчаване на предприемачеството”, основана от него.

Новината бе официално съобщена от американската компания Forbes. Списанието тръгва отново през септември с месечен тираж 14 хил. броя и нов дизайн. През първата половина на 2020 г. ще бъде създадено и онлайн издание.

Договорът на досегашния издател на списанието - “Атика Ева”, изтече на 31 декември 2018 г. и не бе подновен. На 2 януари 2019 г. бе съобщено, че лицензодателят е решил да даде лиценза на друг местен издател, но не бе съобщено кой е той.

“Българска бизнес медия” е издателска компания, която в началото ще разчита на подкрепата на големи наши предприемачи. “Това са хора, които харесват бранда, вярват на мен лично и споделят ценностите на изданието”, каза пред “24 часа” Йордан Матеев.

Първите 4 дарения от по 50 хил. лева всяко вече са факт и са представени пред Агенцията по вписванията, където Матеев е внесъл всички документи и доклади за фондацията. Те са направени от Ивайло Пенчев (“Уолтопия”), Огнян Донев (“Софарма” и издател на сп. “Клуб Z”), Жечко Кюркчиев (“Фикосота”) и фондация “Карол”, чийто учредител е Станимир Каролев.

По думите на издателя настоятелството на фондацията на практика е борд на големите дарители. В момента в него има трима бизнесмени - Сашо Дончев (“Овъргаз” и издател на в. “Сега”), Огнян Донев и Ивайло Пенчев, който може би ще излезе от борда и само финансово ще подкрепя проекта. Заложено е членовете на борда да стигнат до 9 души, но според Матеев той може да бъде разширяван.

“Представям си, че бизнесът масово ще подкрепи подобно специфично издание с такъв авторитет. Затова се и хвърлих в това социално предприемачество”, казва Матеев.

Фондацията е учредена в обществена полза, напълно прозрачна е и ще работи за насърчаване на предприемаческия дух. През първите години ще се финансира чрез доброволни дарения. След 3 години Матеев очаква проектът да започне да се самоиздържа.

Йордан Матеев бе главен редактор на Forbes България от 2010 до 2018 г., когато издател на списанието е “Атика Ева медия груп”. На 5 февруари 2018 г. подава заявление да напусне, без да подозира, че няколко месеца по-късно гръцките собственици ще сменят ръководството на издателството у нас.

Това става, докато тече двумесечното му предизвестие. Изпълнителният директор за България Танос Приоволос е сменен и на негово място е назначена Деница Димитрова.

Новото ръководство кани Матеев да продължи като главен редактор, но той отказва. Остава на поста до избирането на финансиста Бисер Манолов, който поема “Форбс”.

Промяната в ръководството на “Атика Ева” се случва след появили се обвинения за платени корици на “Форбс”, уж поръчвани от предишни управители.

Няколко месеца преди да изтече договорът на гърците за “Форбс”, се появиха слухове, че е създадена фондация “Форбс”, която щяла да се финансира от бизнесмените Огнян Донев и Сашо Дончев и щяла да кандидатства за лиценза на световното списание. Тогава те не се потвърдиха.

През това време обаче Матеев вече е участвал в своеобразен аукцион за издаването на сп. “Форбс” у нас, организиран от американския лицензодател. Подобна процедура е стандартна за бранда, обясни новият издател. Аукционът не е бил публичен, той самият е получил запитване и така се е включил в него.

Заявката на “Българска бизнес медия” е списанието да бъде политически независимо и да отговаря на най-високите професионални и етични стандарти, с които Forbes са известни. Редакционното съдържание ще е фокусирано върху класациите на най-богатите и на най-влиятелните хора, “30 под 30” и други бизнес истории за успешни предприемачи, инвеститори и водещи мениджъри. Над 70% от съдържанието ще бъде местно.

По думите на Матеев проектът е далеч от политиката и ще е отворен към целия български бизнес - малки, средни и големи предприятия. Той смята да организира събития, да развива подкасти, дори има амбицията да прави и тв формат под марката “Форбс”. Кариерата на самия Матеев стартира от телевизията като част от екипа на някогашното икономическо предаване “Плюс минус” на БНТ.