Бизнесът: да се запази стабилността

Данък “богатство” да се начислява върху допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти. Това е едно от предложенията на КНСБ за промени в данъчната политика през 2020 г., представени в четвъртък. На 15 юли те ще се обсъдят и с финансовия министър Владислав Горанов. Според синдиката от данъка в бюджета ще влизат още 300 млн. лв.

КНСБ иска и необлагаем минимален първоначален доход от 24 000 лв. годишно за млади семейства. Прeдлага се и на работещи родители до 35 г. с осигурителен стаж поне 7 г. и поне едно дете до 20 месеца след брака да се връщат 40% от данък общ доход на единия родител. При второ дете - още 35%, а при трето останалите 25%. Младите работещи семейства да ползват и безлихвен кредит за жилище при условие, че живеят и работят в страната поне 15 г.

Сред предложенията е да не се облага минималната заплата, а данъкът за доходите над нея да е 10%. КНСБ иска и поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до 10 минимални работни заплати. Така ще се вдигне и таванът на пенсиите, който е 40% от максималния осигурителен доход.

КНСБ настоява минималната заплата догодина да е 640 лв., средно доходите в бюджетната сфера да се вдигнат с 15%. 20% да е увеличението за учителите, полицаите и служителите в МВР, за администрациите и социалните работници. Общо синдикатите искат 1,27 млрд. лв. повече за заплати през следващата година. Предлагат обезщетението за отглеждане на дете да стане 415 лв. на месец догодина.

Предложенията на КНСБ за промени в данъчната система обаче трудно ще намерят подкрепа в правителството; “Действащата данъчна система е постигнала баланс и събираемостта е добра. Опити да се преструктурира няма да имат положителен ефект за фиска. През данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото”. Това заяви финансовият министър на последното заседание на Тристранния съвет по повод дискусиите за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС. Преди дни премиерът Бойко Борисов също напомни, че няма да се променят данъците до края на мандата на кабинета.

“Ако някой иска да променя данъчната система, да го запише в платформата си, да спечели изборите и да го направи, за да не лъже избирателите си”, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.