Босненският комбинат Алуминий ще обяви несъстоятелност, след като бе затворен днес, поставяйки под въпрос 10 000 работни места, включително тези на доставчиците и дистрибуторите си, предаде Ройтерс.

Комбинатът бе изключен от енергийната мрежа в полунощ заради неплатени задължения.

Комбинатът Алуминий в босненския град Мостар е един от най-големите износители в Босна и Херцеговина, в който работят 900 души, предава БТА.

Нермин Джиндич, министър на енергетиката, мините и промишлеността в Мюсюлманско-хърватската федерация, която е най-големият акционер в Алуминий с 44 процента от акциите, каза, че компанията ще започне процедура по несъстоятелност.

Малки акционери притежават други 44 процента от акциите на предприятието, а останалата част е собственост на хърватското правителство.

Комбинатът бе затворен след неуспешен опит да се намери стратегически партньор на компанията, чиито дългове възлизат на близо 380 милиона конвертируеми марки /219 милиона долара/.

Джиндич каза пред журналисти, че правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация планира да продължи преговорите с потенциалния стратегически партньор Emirates Global Aluminium и да търси нови инвеститори за комбината.

Над 70 процента от дълговете на предприятието са към държавната електрическата компания, която през юни спря да го снабдява с електроенергия на преференциални цени, договорени с правителството през декември миналата година. Оттогава комбинатът беше принуден да купува електроенергия при условия, по-неизгодни от дългосрочните договори.

Правителството на федерацията отказа да субсидира енергията за комбината, като заяви, че той трябва да си я набавя от свободния пазар. То преговаря с няколко фирми за възможно поемане и преструктуриране на комбината.

"Сега се нуждаем от детайлни анализи, които ще покажат дали е възможно да се преструктурира Алуминий в компания, която ще се самоиздържа и ще бъде способна да работи в пазарни условия", каза Джиндич. Правителството е поискало от Алуминий да представи доклад за влиянието на неговото затваряне върху регионалната икономика.

Представителят на синдиката на Алуминий Ромео Биокшич каза, че работниците ще бъдат пуснати в платен годишен отпуск и ще им бъде изплатена още една месечна заплата, а след това ще им бъдат връчени заповеди за съкращение.

Късно снощи полицията разпръсна протест на неколкостотин работници от Алуминий, които блокираха местен път.

Затварянето на комбината ще има слабо влияние на световния пазар на алуминий, но ще бъде голям удар за десетки преработвателни предприятия в Босна и Херцеговина и Хърватия, които са свързани с неговото производство.

Металургичният сектор е ключов за Босна и Херцеговина и осигурява около половината от нейния износ.