Може да има нощни или уикенд тарифи

Дори без таксуване чрез толсистема се очаква до края на 2019 г. да се съберат над 400 млн. лв. от винетки, което е повече от предходните години. Това обясни регионалният министър Петя Аврамова по време на изслушване пред ресорната комисия в парламента. Със законодателна промяна в сряда парламентът реши на 16 август да стартира само техническата експлоатация на толсистемата, а таксуването да почне до 1 март догодина.

Министърката уточни, че досега са събрани 260 млн. лв. от винетни стикери. И припомни, че нейният заместник Николай Нанков е представил нови варианти за тарифи и обхват на пътищата.

Не искаме

стресово да

въведем таксите

на база изминато

разстояние,

така че да повлияем негативно на превозвачите, транспортния бранш и цените, каза тя.

Аврамова обясни, че с “по-мека” тарифа за толтаксуване се очакват годишни приходи от 550 до 650 млн. лв. За тази година в бюджета на министерството са били заложени 200 млн. лв. приходи от винетки и още 200 млн. лв. от толтакси в централния бюджет.

Нашите планове са да покрием изцяло разходите за толуправлението и вноската, която трябваше да изплатим на фирма “Капш” по договора за изграждането на системата”, заяви министърката в отговор на въпрос от зам.-председателя на регионалната комисия Александър Ненков.

Атанас Ташков от ГЕРБ предложи с доразвиването на и системаата

да се въведат

нощни или уикенд

тарифи за

толтаксите,

за да се намали трафикът и да се избегне евентуално поскъпване на стоките. Шефът на толуправлението Олег Асенов обясни, че е възможен такъв модел, но ще се обмисля, след като системата реално заработи.

В сряда вторият национален доставчик на електронни винетки - “Телетол”, подаде сигнал до прокуратурата и ЕК за корупция от страна на АПИ и регионалното министерство.

Аврамова заяви, че проблемът с “Телетол” е технически и ще изчакат становище от прокуратурата.