За 5 години държавата е отвоювала 14 млрд. лв. от сивия сектор, отчете пред депутати финансовият министър Владислав Горанов

Защо неправителствени организации в своите доклади за контрабандата по различен начин коментират разбитите канали, които бълват фалшиви марки на чужди и на български производители?

Този въпрос отправи председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров към главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, депутати, шефове на агенции и управления.

Те бяха поканени в парламента, за да отчетат пред депутатите резултатите от законовите поправки, които инкриминираха помагачеството за контрабанда и дадоха възможност за по-ефективни действия на митници, прокуратура и съд.

Емил Димитров обяви, че още другата седмица ще изслуша представители на неправителствени организации пред комисията, за да отговорят и те на този въпрос. И подчерта, че сътрудничеството с легалните производители е важно, тъй като

и те, а не само

хазната са

потърпевши от

нелегалното

производство

Само преди година - до миналото лято, когато на базата на нашите анализи в комисията споделяхме, че е много голяма вероятността на територията на България да има нелегални фабрики за цигари, ни гледаха с насмешка, обясни пред участниците в заседанието Емил Димитров, който е бивш шеф на българските митници.

Фактът, че през последните няколко години в Централна и Западна Европа бяха разбити фабрики с участието на българи, предполагаше с голяма доза достоверност, че е много вероятно аналогично производство да има и тук. Притежаваме тютюн, има експерти по фалшифициране на цигари, има инженери и работници от тютюневата индустрия, останали без работа. Всички предпоставки за нелегални фабрики бяха налице. Оказа се, че не само предпоставките са налице, а и че всяка от разкритите по-късно фабрики е правила по един тир цигари седмично, каза още председателят на комисията за борба с контрабандата.

Проблемът според него е, че “дежурни експерти” и представители на НПО-та в своите анализи

не коментират

проблема с тези

нелегални

фабрики,

които заливат с ментета българския и чуждия пазар, дори не приемат тези факти сериозно. Те говорели и пишели, че нелегалните цигари били т.нар.illicit whites или цигари, произвеждани от легални производители, но разпространявани нелегално.

Същевременно легалните производители в цигарения бизнес в България са под постоянен мониторинг от митничари и жандармерия, в което ние в комисията се уверихме с очите си. Оказва се, че под носа на всички съвсем необезпокоявани нелегалните фабрики бълват прекрасни ментета на популярни марки на производители, каза още на заседанието Емил Димитров. През 2011 година това били цигари с марките “Виктори” и ЕлЕм, днес били “Морати” и “Роял”, а утре може да са “Малборо” и “Ротманс”. Според Ревизоро данните в анализите за нивата и тенденциите в нелегалната търговия с цигари може да са обективни, но коментарите на експертите драстично се разминавали с реалността.

Пред “24 часа” Димитров обясни причината за въпроса си така: “Когато се разбие нелегален канал или фабрика у нас, или в чужбина, и се окаже, че цигарите са менте на марки, произвеждани от български производители, в докладите веднага българите биват провъзгласявани за контрабандистите на Европа и света. Когато обаче, какъвто бе последният случай с разбитата фабрика край село Труд, се окаже, че

цигарите са на

чужд

производител,

името му дори не

се споменава

и няма и намек за това, че той може да стои зад нелегалното производство. Искам да ги попитам за този двоен стандарт”, каза Димитров.

Председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика визира в своето изявление анализите на Тихомир Безлов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, и други експерти, които коментират темата “контрабанда на цигари”, но нито веднъж не посочват риска от съществуването на нелегални фабрики в България, които произвеждат ментета, но атакуват легалните български производители.

защо атакуват

а мълчат за

контрабандата

на чуждите

“Това са глупави обвинения. Случаят с последната фабрика е ясен, но какво правим, когато нелегални цигари са произведени на машина, собственост на легален български производител”, реагира пред “24 часа” Тихомир Безлов, но се въздържа да обясни кого има предвид.

С 14 млрд. лева са нараснали приходите в бюджета от 2014 до 2019 г. вследствие на борбата със сивата икономика, отчете пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов.

“Статистиката показва, че от края на 2014 до 2019 г., т.е. само за един политически мандат,

приходите в

бюджета са

нараснали с 50%

В номинално изражение това са 14 млрд.”, обясни министърът.

Номиналният ръст на БВП за същия период се оценява на 40%. Ръстът на постъпленията в бюджета е 50%. Това означава, че държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор, която нарушава обществения договор, който всички ние охраняваме. Нарушава и икономическата среда, поставя неравнопоставеност между стопанските субекти и ограничава свободната конкуренция, което според министър Горанов е по-опасно дори от ощетяването на бюджета. “Хазната може и с повече, може и с по-малко пари”, но нарушената конкуренция е по-вредният ефект на контрабандата и сивата икономика. За да ограничи контрабандата и при горивата,

финансовото

министерство

ще обяви до

седмица мерки

за засилен

контрол над

данъчните

складове,

съобщи финансовият министър пред комисията.

Идеята е да се свие до възможния минимум влиянието на човешкия фактор, “тъй като става дума за много пари и този фактор може да се окаже в един момент ненадежден”, поясни министърът.

Пред журналисти, след заседанието той обясни , че се планира във всички данъчни складове да се въведе видеонаблюдение. 24-часово работещи камери ще наблюдават входовете и изходите на данъчните складове.

Ще се наблюдават и точките за въвеждане, които отчитат изведените количества. Така държавата ще е сигурна, че не се правят манипулации на данните за извежданите количества.

Ще има строги изисквания към камерите, като ще е задължително те да могат да записват ясно номерата на МПС-тата, които извеждат стоката. Планират се мерки и за освободените от акциз крайни потребители, добави министърът.

Той разказа , че бензинът например се ползвал и за разредител и за кофражни масла. Данните на някои складове за произведените и продадени количества показали, че произвеждаме кофражни масла, достатъчни да боядисаме кофражите на цяла Европа и това естествено предизвика съмнения във финансовото министерство. Планът на министъра е

мярката да бъде

въведена в срок

от 3 до 6 месеца

Горанов е категоричен, че въвеждането на камерите ще бъде е за сметка на собствениците на складове, като уточни, че разходите, според него, нямало да са големи.

“Работата на двете комисии е свързана, колкото повече е сивата икономика, толкова по-малко е бялата, колкото повече е бялата икономика, толкова по-добри са условията за бизнес, затова двете комисии работят в тясно сътрудничество, заяви председателят на икономическата комисия Петър Кънев.

Гешев:  Разбитите фабрики са правели 11% от нелегалните цигари в България

Разкритите тютюневи фабрики в селата Труд и Ръжево Конаре са зареждали 11% от незаконно произведените на територията на страната цигари.

Това заяви пред депутатите от комисията зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него по консервативни оценки щетите за бюджета от разкритите през миналата година фабрики за незаконни цигари са за най-малко 500 млн. лв.

Само при последната съвместна операция са намерени две фабрики - едната за рязане на тютюн, другата за производство,с действаща поточна линия и още една, в готовност да бъде монтирана и да започне производство”, посочи той. “Това е може би най-голямата производствена дейност, наблюдавана от прокуратурата. Бяха намерени марки на световно известна компания. 11% от констатираните незаконно произведени у нас цигари са произведени в тези фабрики”, заяви Гешев.

Оборудването във фабриките било за 25 млн. лв., така че някой загубил тези пари само в деня на акцията. П о думите на Гешев капацитетът на производственото хале в Ръжево Конаре бил 2 тона тютюн на час, а на фабриката в село Труд - 2000 цигари в минута.

Има добро взаимодействие между всички правоохранителни органи. Не са верни традиционно българските негативните оценки, че у нас нищо не се случва, и целенасочено се насажда мнението, че има неработещи институции, каза още Гешев.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък цитира данни отпреди няколко дни, че делът на контрабандните цигари у нас е паднал до 3,8% за първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво досега.

След разкритията и операциите, които бяха проведени през миналата година, и последвалите производства на незаконни цигари се стигна до среща с предложения за изменения в НК, припомни той, като уточни, че предложенията са били за завишаване на наказанията.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев, на тази за борба с контрабандата Емил Димитров (на заден план) и финансовият министър Владислав Горанов заемат местата си преди заседанието в четвъртък.
Председателят на икономическата комисия Петър Кънев, на тази за борба с контрабандата Емил Димитров (на заден план) и финансовият министър Владислав Горанов заемат местата си преди заседанието в четвъртък.