С наредба определят как ще се проверяват заведения за шум

Преминаването, паркирането и престоят на превозни средства, на ремаркета и полуремаркета върху територията на морския плаж се забранява.

Това предвиждат промени в Закона за концесиите, внесени преди второ гласуване от Александър Иванов, Анна Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ.

Измененията идват след сигнали на граждани в социалните мрежи, че джипове паркират буквално на плажа.

Преди седмица се стигна до глоба на концесионера на плаж Перла от Министерството на туризма. От снимките в социалните мрежи тогава се виждаше, че мъж е отишъл на плаж с джипа си, който е затънал в пясъка.

Причина за наказанието на концесионера е, че е допуснал автомобил да навлезе на територията на плажа до водата. Ако бъдат установени и други нарушения освен глоба, Министерството на туризма ще прекрати и договора на концесионера.

“Измененията в закона идват сега, защото досега не сме имали такива казуси”, обясни Анна Александрова пред “24 часа”.

Вносителите посочват, че след като подобно ограничение се въведе за преминаване и паркиране на превозни средства върху пясъчни дюни, те следва да важат и за пясъчната ивица. Причините са, че могат да я увредят и застрашават живота и здравето на посетителите.

Зачестилите случаи на навлизане на превозни средства изискват регламентация и уточняване на случаите, в които това е разрешено само по изключение. Други изменения преди второ гласуване на проекта предвиждат в 6-месечен срок Министерският съвет да приеме наредба, с която да се определи по какъв ред държавните органи ще правят съвместни проверки за шумни заведения.

“В момента се работи с инструкция, а е правно регламентирана да е с наредба, и то съгласувана. Всички институции, които си сътрудничат по закона за шума”, каза Александрова.

Според нея глоби, наложени досега, няма да отпадат. Тези изменения идват по-малко от месец след като бяха въведени законови забрани за шум от 23 до 8 ч, както и от 14 до 16,00 ч. Промените в закона за шума бяха предложени от Валери Симеонов.