Инициативата, която сравнява качеството на живот в общините, с издание в трети регион на България

Във Велико Търново ще има дискусия с участието на представители на кабинета, кметове, бизнес

39 400 вече гласуваха на bgobshtina.bg

В 36-те общини на Северен централен регион има разнообразие на география, забележителности и икономическа активност. Какво е качеството на живот в тези общини? Подобрява ли се градската среда?

През януари “24 часа” обяви началото на националния проект “Образцова община”, за да направи оценка на 265-те български общини - на сегашното им състояние, трендовете за развитие и да покаже

постиженията и

добрите примери

През април отличихме образцовите общини от Югоизточния регион, а през юни - в Североизточния. Днес на церемония във Велико Търново “24 часа” ще връчи отличия на образцовите общини в регион Северен централен. Ще има и публичен дебат за перспективите на общините с участието на представители на правителството, местната власт в региона и местния бизнес.

Създадохме специален сайт - bgobshtina.bg. Там за всяка община върви гласуване по 5 критерия:

Качество на живот

Инфраструктура

Благосъстояние

Умен град

Градски дух

Механизмът на оценка бе вдъхновен от програмата на ООН за стабилно и устойчиво развитие на градовете - UN Habitat, която прави индекса CPI City Prosperity Initiative.

Крайната класация на българските общини планираме да стане факт през есента. Тогава на официална церемония ще обявим националните резултати. За тях оценката се формира по

3 компонента:

1. Вота на гражданите.

2. Факти от кметовете, които са най-запознати с конкретните постижения. Обърнахме се към тях с молба да попълнят специален въпросник.

3. Статистически данни за общините. Те са разпределени като повече от 20 индикатора, за да обхванат цялото многообразие в едно населено място.

За максимална обективност на тези оценки “24 часа” ползва съветите на експертен съвет, съставен от авторитетни личности.

На церемонията във Велико Търново днес ще бъдат отличени общините, постигнали най-добри резултати като цялостно представяне, а също и в категориите “Качество на живот”, “Благосъстояние”, “Умен град” и “Градски дух”.

l Категорията “Качество на живот” измерва постиженията на общи- ните в осигуряване на добър живот, сигурност, удовлетворение у гражданите.

l “Благосъстояние” измерва постиженията в производство на богатство, доходи, работни места.

l В категорията “Градски дух” важни са резултатите от гласуването на сайта bgobshtina.bg.