Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително да отговарят на условието да са сухи, за да не се образуват при горенето им фини прахови частици. Това предвижда проект на наредба на земеделското министерство, която е пусната за обществено обсъждане с подписа на земеделския министър Десислава Танева.

Тази разпоредба важи за общините, в които има превишение на емисиите на фини прахови частици. Ако местният общински съвет реши, разпоредбата може да се прилага и само за определени части от общината, например само там, където масово хората използват за отопление през зимата дървесина. Ако в продължение на две календарни години емисиите от фини прахови частици в общината са в нормата, общинският съвет има право да отмени действието на наредбата, предвижда проектът.

Изискването за горене само на сухи дървета не се отнася за горивни инсталации с мощност над половин мегават, т.е. такива, които не се ползват за домашни нужди, както и за инсталации за пелети и за дървесни брикети. От обхвата на наредбата се изключва и дървесината, която е предназначена за научни изследвания и изпитвания, както и тази, която се използва при бедствено положение до неговото отменяне.

Информация дали има превишение на фините прахови частици на територията на общината и с колко ще се дава от регионалните инспекции по околната среда и общините са длъжни да я публикуват на сайтовете си заедно с предупреждение към населението, че не може да ползва сурови дърва за огрев.

Според текста на наредбата сурова е дървесината, която има съдържание на влага над 30%. Освен това изискване дървесината за огрев, която се продава на населението, не може да е обработвана повърхностно с бои, лепила, смола и лакове. Тя не може да е импрегнирана или да е претърпяла друга химическа обработка, както и не може да бъде примесвана с нищо друго, например текстил, пластмаса, гуми или петролни продукти.

Продавачите на дървесина за битово отопление задължително информират купувача към коя от категориите – сурова или суха, е дървесината, предмет на продажбата. Същото трябва да правят и служителите на горските стопанства, когато издават превозни билети за транспортиране на дървесина по Закона за горите. От своя страна контролът върху използването на дърветата за огрев е на кмета на общината, който упълномощава проверяващи, регионалната инспекция по околната среда и водите, както и горските. Тези проверяващи имат право да привличат и други органи, например полицията, по време на проверките.

Наредбата ще влезе в сила до 6 месеца след публикуването в “Държавен вестник”, а общественото обсъждане ще трае 30 дни, т.е. тя ще действа най-рано от януари догодина. В приложение към наредбата са дадени сроковете, които са нужни различните видове сурова дървесина да се съхраняват при определени условия, за да могат да се ползват за изгаряне.

Преди седмици за обществено обсъждане бе пусната и наредба за задълженията на продавачите на въглища и брикети за битово отопление. Според нейните текстове въглищата, които се продават на населението, не могат да имат повече от 1% съдържание на сяра и 12% съдържание на пепел. Пепелта предизвиква наднормени количества фини прахови частици във въздуха, а сярата - серни окиси.

Двете наредби са част от пакета документи, които се изискват по националната програма за чистота на атмосферния въздух, която бе приета в края на 2018 г. от кабинета заради заведеното в Съда на ЕС дело срещу България за замърсяването на въздуха.