Словенският премиер Марян Шарец се обяви за изграждане на втори блок в АЕЦ "Кръшко", за да има Словения достатъчно собствена енергия в бъдеще, предаде агенция Франс прес.

"Трябва да положим всички усилия, за да започнем да изграждаме втори блок, ще ни трябва все повече енергия, ако искаме да се развиваме успешно", каза Шарец на среща с ръководството на централата, на около сто километра от столицата Любляна.

Шарец обясни позицията си с липсата на друга алтернатива и обеща да се консултира с експерти и да потърси по-широко политическо съгласие за този проект от ключово значение, предава БТА.

АЕЦ "Кръшко" ,с мощност 700 мегавата, е изградена по времето на СФРЮ от американския "Уестинхаус" и започна работа през 1983 г. Първоначално тя трябваше да прекрати работа през 2023 г., след 40 години функциониране.

Централата е обща собсвеност на Словения и Хърватия.

Любляна и Загреб решиха през 2015 г. да удължат дейността й с 20 години въпреки протестите на неправителствени организации. Централата покрива около 20 процента от нуждите от електричество на Словения и 15 процента от тези на Хърватия.