Над 600 онлайн платформи, сред които Нетфликс, са поискали лиценз да продължат работа в Турция според новите правила, въведени от правителството за контрол върху онлайн съдържанието, съобщи председателят на Висшия съвет за радио и телевизия Ебубекир Шахин, цитиран от телевизия НТВ и БТА.

Наредба, публикувана в турския Държавен вестник миналия месец, възлага на ВСРТ да извършва всеобхватен контрол върху цялото онлайн съдържание, включително стрийминг платформи като Нетфликс и новинарски сайтове. Всички доставчици на интернет съдържание ще трябва да получат лиценз от ВСРТ, за да оперират в Турция.

Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през март миналата година с подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и на нейния националистически съюзник.

Критиците изразиха опасения, че тя ще даде възможност на правителството да затегне контрола си върху медиите, които в мнозинството си са под влиянието на Ердоган и на неговата ПСР.

Вчера Нетфликс също подаде нужните документи пред ВСРТ, за да кандидатства за лиценз, давайки да се разбере, че планира да продължи работата си в Турция противно на твърденията, че се готви да се изтегли от турския пазар, отбелязва НТВ.

Платформата обяви, че броят на абонатите й в Турция все повече нараства, като към момента наброява 1,5 милиона. Нетфликс посочи още, че планира да увеличи инвестициите си в страната и същевременно продължава разговорите с властите за засилване на родителския контрол над съдържанието.

Платформата присъства на турския пазар от 2016 г., а първият турски сериал, одобрен от Нетфликс, стана "Защитникът" с участието на популярния турски актьор Чагатай Улусой. Вече има одобрение и за други два турски проекта - "Love 101" и "Атийе", чиито снимки вече започнаха, посочва НТВ