Комисията за финансов надзор (КФН) продължава наблюдението на използването на финансови иновации. Това съобщават от финансовия регулатор.

Експертите са разработили въпросник, насочен към поднадзорните на КФН лица. Той е публикуван на сайта на финансовия регулатор, оглавяван от Бойко Атанасов.

Комисията за финансов надзор приканва застрахователите, инвестиционните посредници и фондовете да изпратят своите отговори на въпросника, подписани с квалифициран електронен подпис, на електронна поща до 15 октомври.

“Целта на проучването е да бъде изяснен интересът на поднадзорните лица към използването на финансови иновации, произтичащите от това рискове, влиянието върху бизнес моделите на фондовете, както и изясняването на определени аспекти, касаещи защита на интересите на потребителите”, посочват от КФН.

Комисията за финансов надзор ще публикува и консултативен документ, насочен към дружествата, предлагащи или планиращи да предоставят иновативни продукти или услуги, когато те са предназначени за поднадзорните на КФН лица.