Екостандартите за автомобили в Китай са се подобрили драстично през последните пет години, се казва в доклад на Министерството на екологията и околната среда.

От 2013 до 2018 г. емисиите от вредни газове в страната са намалели с 11,1%, като междувременно броят на автомобилите е нараснал с 32,7%, предава Радио "Китай".

За последните десет години Китай се оформи като най-големият в света производител и пазар на автомобили, но излъчваните от тях вредни газове се превърнаха в основен източник на замърсяване. По предварителни оценки на министерството общото количество замърсители през 2018 г. е било 40,65 милиона тона, основната част от които идва от автомобилите.

От 2013 г. насам страната затяга постоянно мерките за контрол на замърсяването, включително като повишава стандартите за вредните емисии, насърчава разработването и използването на електромобили и подобрява структурата на транспорта. В 2018 г. броят на автомобилите в страната се е увеличил с 5,5% на годишна база до 327 милиона. За същия период електромобилите и колите с нови енергийни източници са нараснали със 70%.