Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в интервю пред радио The Voice of America, че Вашингтон очаква диалога между Сърбия и Косово да бъде възобновен след изборите в последната и че САЩ остават ангажирани със Западните Балкани, предава "Фокус".

„Ще изкажем ясно очакванията си следващото правителство на Косово да е такова, което подкрепя диалога, да е такова, което ще е готово да отмени вносните мита, които са препятствие пред продължаването на процеса на диалога, което е готово да сглоби преговорен екип с правомощия, който да се срещне със Сърбия на масата за преговори и да има сериозност в намерението си да постигне споразумение за нормализация на отношенията“, заяви дипломатът.

Палмър посочи, че САЩ са го подкрепяли в целия процес, но сега „Косово трябва да вземе контрола над съдбата в собствените си ръце.

Представителят на Вашингтон се надява също Сърбия да отговори на отмяната на митата със спиране на лобистката кампания за отмяна на признанията за независимостта на Косово. „И с това като основа: отмяна на митата и спиране на кампанията, страните трябва да се върнат на масата за преговори в позитивна атмосфера и с цел да постигнат споразумение“, поясни Палмър.

„Искаме решение, което е взето на местно ниво, което е устойчиво и може да се прокара и от двете страни. Такова, зад което САЩ и другите в европейската общност, могат да застанат“.