Турската социологическа агенция АДА /"Анализ на оценката на проучванията"/, известна с това, че прогнозира с най-голяма точност избирането на Екрем Имамоглу за кмет на Истанбул на повторния вот, оповести резултати от проучване на общественото мнение във връзка с критичните проблеми на Турция.

Според допитването критични проблеми в Турция са закупуването на руските ракети С-400 въпреки реакциите на САЩ и НАТО, законопроектът за амнистия, който предстои да бъде обсъден в Меджлиса, новите формации, които се очаква да създадат Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу.

На първо място обаче като най-сериозен проблем 44,9 на сто от участниците посочват негативната икономическа ситуация, в която включват безработицата /17 на сто/,сирийските бежанци /6,2 на сто/, терора /5,2 процента/, потъпкването на демокрацията, на човешките права, правосъдието /2,9 процента/.

Неодобрението на президентската система също е посочено като сериозен проблем. 61,5 на сто отговарят, че не са доволни от президентската система, останалите 38,5 процента от анкетираните са доволни.

Нова политическа партия начело с Али Бабаджан би получила над 10 процента одобрение /10 на сто е прагът за влизане в парламента/, според мнозинството анкетирани. Ахмет Давутоглу би получил 7,3 на сто.

Мухаррем Индже от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ би получил 9.5 процента одобрение.

Появата на Мухаррем Индже отново на политическата арена е интересен момент. Индже е дългогодишен активист на основната опозиционна НРП, но е с амбиции да бъде лидер на НРП срещу сегашния председател Кемал Кълъчдароглу, с когото влезе в конфликт на конгреса на НРП. Той беше доста силен опонент на Ердоган на изборите за президент, беше издигнат от НРП и с това до известна степен се тушира конфликтът с Кълъчдароглу. От страна на Индже засега няма заявка за евентуална нова партия, но той подсказа, че се готви отново да се кандидатира за президент срещу Ердоган на следващите избори през 2023 г. Това ще означава, че ще застане срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който отсега се смята за кандидата на НРП, зад когото стои Кълъчдароглу, за бъдещ президент на Турция.

56,4 процента от анкетираните отговарят с "не" на въпроса има ли нужда Турция от нова политическа партия, докато 32,2 на сто са на мнение, че се нуждае от такава, а 11,1 процента се въздържат от отговор.

"Най-висок процент на одобрение - 74,9 процента получава закупуването на руските отбранителни комплекси С-400 въпреки реакцията на САЩ и НАТО срещу 14,9 против против", се посочва в анкетата. Само 7,3 на сто са неутрални по въпроса.

На въпрос кои са приятелски и кои вражески на Турция страни, 94,5 процента посочват САЩ за главен враг на Турция. Сред приятелските страни на първо място е Азербайджан /83 на сто/, следват Русия /16,3 на сто/ и Китай /10,2 на сто/.

На въпроса за кого бихте гласували на президентските избори 39,1 процента биха дали вота си за Ердоган, 28,6 на сто за Имамоглу, 8,01 на сто за кюрдския лидер Селяхаттин Демирташ, 6,8 на сто за Мерал Акшенер, 6,5 процента за Девлет Бахчели, 4,2 на сто - за Али Бабаджан, 2,3 процента за Ахмет Давутоглу, 2 процента - за Мухаррем Индже, 0,5 на сто - за Кемал Кълъчдароглу.

Ако тази неделя имаше общи избори, прогнозният вот на политическите партии се подрежда в следния ред: управляващата Партия на справедливостта и развитието получава 37,5 на сто, основната опозиционна НРП - 22,8 процента, нова политическа партия - 11,5 на сто, Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели - 9,5 на сто, прокюрдската Партия на демократичните народи - 9,0 на сто, Добра партия на Мерал Акшенер - 7,б0 на сто, Партията на щастието - 0.9 процента.

Проучването е било извършено в периода 19-30 август с над 1700 анкетирани в 26 окръга на Турция.