Словенската централна банка заяви днес, че ще наложи ограничения на потребителските заеми, за да прекрати "прекомерния" растеж на кредитирането и да защити заемополучателите от свръхзадлъжняване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Словения едва избегна необходимостта да поиска международна спасителна помощ за банковия си сектор през 2013 г., но оттогава банките се върнаха към печалба и намалиха натрупаните лоши кредити.
Примож Доленц, заместник-управител на Банката на Словения, заяви на пресконференция, че годишният растеж на потребителските кредити неотдавна е превишил 10 процента, което е доста над икономическия растеж от 4,1 процента през 2018 г.

Съгласно новите ограничения съотношението между годишните разходи на заемополучателите за погасяване на кредитите и техните нетни приходи не трябва да превишава 67 процента, посочва Банката на Словения. Тя уточнява, че падежът на потребителските кредити няма да превишава седем години.

"Целта на това е да се предотврати прекомерното кредитиране, да се предотврати поемането на прекомерни дългове и да се предотврати разхлабването на кредитните стандарти", заяви Доленц.
"Искаме здравословен кредитен растеж . . ., който ще има положителен ефект в дългосрочен план", добави той.