САЩ и Китай завършиха първия ден от търговските преговори помежду си от над два месеца, а бизнес групи изразиха оптимизъм, че двете страни може да успеят да смекчат своята търговска война, предаде Ройтерс.

Американският финансов министър Стивън Мнучин и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър се срещнаха във Вашингтон с китайския вицепремиер Лю Хъ и други висши служители на Китай, предава БТА.

"Имахме много, много добри преговори с Китай", каза американският президент Доналд Тръмп пред репортери след преговорите.

Той отново заяви, че възнамерява да се срещне с Лю в Белия дом днес, което се смята за добър знак.

Служител на Белия дом каза, че преговорите се преминали много добре, "вероятно по-добре от очакваното".

Двете страни трябва да се срещнат за последен ден днес.

Според служител на Търговската камара на САЩ преговарящите могат да се споразумеят по въпроси като валутите и защитата на авторските права.

Преговарящите се "опитват да намерят път към по-голяма сделка" чрез напредък във връзка с пазарния достъп и не толкова спорни теми като интелектуалната собственост и други въпроси, каза Майрън Брилиант.

"Смятам, че дори е възможно да бъде постигнато валутно споразумение тази седмица. Мисля, че това може да доведе до решение на американското правителство да не въвежда повишаване на митата от 15 октомври", заяви той.