В момента веригата има 38 работещи заведения в България

“Събуей България” няма отнемане на лиценза, съобщиха в официално становище до медиите от компанията във връзка със слухове, че веригата се изтегля от страната. Като причина за това публикации посочват факта, че представителят ѝ у нас е обвиняемият за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров.

“България е един от най-силните пазари за марката в Централна и Източна Европа. Веригата е в България от 2007 г. и през годините се е превърнала в лидер на пазара при ресторантите за бързо хранене”, добавиха от компанията. В момента брандът има 38 активно функциониращи ресторанта в цялата страна.

“Всички заведения от веригата “Събуей” са притежавани и управлявани от индивидуални франчайз собственици. Те могат да взимат различни бизнес решения, като това дали да продадат, преместят или затворят даден обект”, се допълва в становището.

От компанията уточняват, че затварянето на един ресторант може да е заради изтекли договори за наем. В становището компанията посочва, че всички останали заведения към днешна дата продължават да работят, с изключение на сезонните в летни и зимни курорти.

От свои източници в България “24 часа” научи, че франчайзът на собственика на “ТАД Груп” Иван Тодоров ще бъде отнет. Разследваният за хакерската атака срещу НАП държи правата на марката за България и Румъния. Той беше арестуван в средата на септември заради теча на данните на над 5 милиона българи. Освен франчайзинга за “Събуей” той е представител и на американска компания за киберсигурност. Разследването срещу него започна през юли, когато задържаха служителя му в “ТАД Груп” Кристиян Бойков. Тогава Тодоров беше в Канада на семинар. Когато се прибра у нас, се предаде и го оставиха за постоянно в ареста. Бизнесменът е с обвинение за лидер на престъпна група за кибертероризъм, която е търсила слаби места в сайтове на фирми и институции, за да ги привлича за клиенти.