Съюзът на банатските българи в Румъния е постигнал споразумение с данъчните власти за разсрочено плащане на задълженията му към държавата, които към момента възлизат на над 1,4 милиона леи, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на председателя на филиала на Съюза на банатските българи в село Винга, окръг Арад, Адриан Косилков.

В резултат на споразумение за разсрочено плащане на задълженията през следващите пет години е отменен търг, предвиден за утре, за продажба на централата на съюза във Винга, съобщи Косилков, предава БТА.

Сградата във Винга се намира в центъра на населеното място и е с площ от около 825 кв.м. Тя бе оценена на 1,47 милиона леи, но след като на първите два търга не се явиха кандидати, следваше да бъде предложена на цена от 735 436 леи при третия опит за принудителна разпродажба, посочва Аджерпрес.

Адриан Косилков заяви днес пред агенцията, че натрупването на задължения към бюджета е резултат от стари дългове на Съюза на банатските българи. "Неотдавна бе продаден недвижим имот на съюза и задълженията намаляха, защото бяха близо два милиона леи. Бяха направени и няколко други плащания и сега имаме задължения от около 1,4 милиона леи", каза Косилков.

На 2 февруари 2018 г. Съюзът на банатските българи посочи в прессъобщение до Аджерпрес, че в резултат на данъчна проверка, осъществена в периода 16.11.2017 г. - 01.02.2018 г., са били установени задължения към бюджета от данъци върху доходите и социални осигуровки за няколко години. При проверката са били констатирани редица нередности, а общият размер на задълженията към бюджета е изчислен на 3 965 383 леи.

Българската общност в Банат наброява по-малко от 10 000 души, посочва Аджерпрес. Българите са се появили във Винга през 1741 г., когато там се заселват около 125 семейства, но сега там живеят около 300 членове на общността, отбелязва агенцията.

Българската общност в Румъния има един депутат в парламента, който влиза в групата на националните малцинства, различни от унгарското. Петронела-Михаела Чокани от Съюза на банатските българи е в състава на тази парламентарна група от 17 депутати.

През лятото на 2018 г. Съюзът на банатските българи се разграничи от Петронела-Михаела Чокани, след като с гласа си тя допринесе за приемане на спорни промени в Наказателния кодекс, инициирани от управляващата Социалдемократическа партия на тогавашния лидер Ливиу Драгня. Промените частично декриминализираха злоупотребата със служебно положение.