"Булгартрансгаз" взе кредит от 4 банки в евро, обезпечи го с депозити в долари и така печели 2 млн. лв. за 6 месеца

“Булгартрансгаз” взе кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят “Балкански поток”. Това съобщи за “24 часа” шефът на газовото дружество Владимир Малинов.

В процедурата са участвали 9 банки, подписани са договори със Ситибанк, ИНГ банк, Уникредит Булбанк и Международната банка за икономическо сътрудничество.

Заемът е обезпечен с депозити в долари, които са в тези банки. Доларите в момента носят по-голяма лихва, отколкото е тази по кредита в евро. Освен това и плащането към изпълнителите е в евро. При тази операция компанията ще спечели за 6 месеца 2 млн. лв. Има опция за удължаване на срока с още 6 месеца, което би донесло още 2 млн. лв.

Тези 200 млн. евро ще осигурят по-голямата част от авансовото плащане. Към саудитския консорциум “Аркад”, който вече изгражда линейната част на газопровода, то е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС. 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС са към консорциума “Ферощал Балкангаз”, който строи двете компресорни станции.

Срокът за останалото плащане за линейната част на газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години.