Трябва да мотивираме повече деца и техните родители към професионалното образование - най-висок ръст на доходите ще имат тези професии, които изискват професионално и професионално техническо образование. Това заяви в Плевен министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Той посочи, че затова министерството увеличава приема в професионалните училища, предоставя допълнителни средства и въвежда дуална форма на обучение. Установихме, че тя е по-привлекателна за учениците, уточни министърът.

Тази година имаме близо 3 хиляди ученици в дуалната форма, което е два пъти повече от миналата година, но все още е крайно недостатъчно, отбеляза той. Министърът допълни, че насърчават всички гимназии да се включат в дуална форма. Към нея проявяват интерес големите предприятия, но търсим начини тя да стане по-гъвкава и да достигне до малките и средни предприятия, каза Вълчев.

През следващите 10 години ще имаме най-голям недостиг на технически кадри с професионално и висше образование според точни прогнози, изтъкна министърът. "Ще има недостиг във всички професии, но най-болезнен ще бъде на технически специалисти, водни инженери, енергетици, в машиностроенето, механотрониката, електротехниката. Този период от 10 години ще бъде критичен да задържим повече млади хора, да ги стимулираме към професионално и висше образование, за да стигнем такова ниво на доходите, което да стопира миграцията", подчерта Вълчев.

По думите му в период над 10 години се очакват още по-мащабни дигитални трансформации в резултат на навлизане на машините с изкуствен интелект. "След 2030 г. много ще зависи дали ще имаме достатъчно IT-специалисти. Затова сега въвеждаме дуалното обучение и стимулираме учениците. Бизнесът чувства, че трябва да се осигурява кадрово, тъй като следващите години ще бъдат ключови - най-големият ръст на заплатите ще бъде в позиции, които изискват професионално и професионално-техническо образование", подчерта той.

Министър Красимир Вълчев участва в Плевен в Кръгла маса с акцент професионалното образование и дуалното обучение. Домакин бе изпълняващият длъжността областен управител д-р Красимир Трифонов, с участието на бизнеса, професионални гимназии и РУО.