Възможностите за още по-добро икономическо сътрудничество между България и Чехия са били сред темите на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и чешкия външен министър Томаш Петържичек, който е на посещение в България заедно с бизнес делегация.

Търговията ни за последните 10 години се е утроила, а през първите шест месеца на тази година имаме ръст на двустранния стокообмен с 15 процента в сравнение с рекордната 2018 г., заяви министър Захариева след срещата.

Виждаме повече възможности в тази сфера, разговаряхме, че е добре чешкият и българският бизнес да обединят усилия в инвестиции и нови пазари, например Африка, посочи Захариева.

Искаме да видим повече съвместни проекти между чешкия и българския бизнес в областта на високите технологии, ай ти сектора, автомобилостроенето, отбранителната индустрия, допълни тя.

Двамата са обсъдили и темата за Западните Балкани. Захариева припомни, че Чехия е председател на Вишеградската група тази и следващата година и изрази радостта си, че една от основните им теми е как да се подпомогнат страните от Западните Балкани за бъдещо членство в ЕС. Разочаровани сме, че за пореден път беше отложено решението за започване на преговори на Република Северна Македония и Албания, но се разбрахме да имаме още по-интензивни разговори, за да убедим членките на ЕС, които са все още скептични, че тези държави са част от Европа и тяхното място е в европейското семейство, посочи българският външен министър.

Томаш Петържичек посочи, че освен чудесните политически отношения, имаме имного добро икономическо сътрудничество. Нашият стокообмен нарасна и бихме искали да разработим потенциала, който имаме, коментира той. Петържичек отбеляза, че чешките фирми в България са едни от основните инвеститори в секторите на телекомуникациите и туризма.

Двамата са говорили и за по-тясно сътрудничество и координация по въпросите на ЕС, от гледна точка на очакващия се Брекзит, както и за темата за миграцията.

За нас е важно ЕС да остане единен, подчерта министър Петържичек. Важно е ЕС да бъде конкурентоспособен, да развиваме технологиите, допълни той.

Двамата министри казаха, че между България и Чехия няма отворени въпроси и отбелязаха дълбоките исторически и културни връзки между страните ни.

Министър Захариева припомни, че българите, които живеят в Чехия, са около 15 хиляди и посочи, че получават подкрепа от чешката държава за запазване на българския език, дух и традиции от страна на чешката държава. Тя отбеляза също, че в България е първият открит в света Чешки културен институт.