14 хиляди километра от републиканската пътна мрежа от общо 20 хиляди остават безплатни за камионите след въвеждането на толсистемата. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова при изслушването ѝ вчера за готовността на толсистемата от парламентарната регионална комисия.

Към тези километри трябва да се добавят и над 20 хиляди общински пътища и така пътищата, свободни от такси, стават общо 34 хиляди км, каза Аврамова.

Приходите от толсистемата през 2020 г. се планира да бъдат около 450 млн. лв., а през следващите две години - по 600 млн. лв. годишно, каза министърката. В тези пари влизат и около 296 млн. лв. от винетни такси.

В момента приходите от тях са над 350 млн. лв. годишно, но след въвеждането на толсистемата за камионите се очаква да спаднат, тъй като след 1 март догодина винетки ще има само за леките коли.

Към 2024 г. ще започне дебат за преминаването и на леките коли към заплащане на изминато разстояние чрез толтакси, съобщи членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов.

Ще се обхванат над 2 млн. превозни средства и като логистична задача това ще е далеч по-тежко от сегашното организиране на толсистема само за товарните коли. “За щастие съвременните автомобилопроизводители вече влагат серийно навигационни системи на леките автомобили. До 2030 г. те трябва също да плащан толтакса”, допълни Асенов.