Димитър Манолов: Защо да наказваме човека, който действително си е счупил крака

Само наполовина ако се намалят болничните, брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 1 млрд. лв., каза при Нова тв Васил Велев , председател на асоциацията на индустриалния капитал.

Това е вярно, само при предположение, че всички болнични са фалшиви, а не всички са такива, контрира Димитър Манолов, шеф на КТ "Подкрепа". Според него в София съществували фиктивни фирми, които назначават само пенсионери, за които не дължат осигуровки, и се занимават само с болнични.

От предложението първият ден от болничния да се поема от работника ще бъдат ощетени само тези, които крадат, а хората, които работят, ще получат 4 пъти повече, каза Велев.

Да подведат тези, които издават фалшиви болнични, и тези, които ги представят. Защо трябва да наказваме този, който действително си е счупил крака, попита риторично Димитър Манолов. Логично е да се прехвърли плащането на първите 3 дни болнични отново към НОИ, каза той.

Над една трета от болничните се увеличават в петък и понеделник, каза Велев. Тогава да не се плащат в петък и понеделник, каза Манолов.