Основните фондови индекси на Уолстрийт достигнаха нови рекордни върхове след старта на петъчната търговия, благодарение на подновен инвеститорски оптимизъм относно предстояща търговска сделка между САЩ и Китай и след добър отскок на американските продажби на дребно през октомври.

Повод за новата доза оптимизъм за хода на търговските преговори дадоха изказвания на висши представителите на администрацията на Белия дом, предаде БНР.

Топ икономическият съветник на президента Тръмп - Лари Къдлоу отбеляза късно снощи, че САЩ и Китай се намират близо до търговско споразумение, определяйки като много конструктивни продължаващите преговори с Пекин.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос пък заяви в петък, че неговата страна "по всяка вероятност" ще постигне търговско споразумение с Китай.

Пред телевизия Fox Business Уилбър Рос отбеляза, че двете страни са в активни дискусии по сделката, посочвайки, че сега те са "много по-напреднали" с подробностите за споразумението. Според него Вашингтон и Пекин ще продължат по-късно в петък преговорите по телефона. Той все пак посочи, че някои въпроси, като например покупките на американски селскостопански продукти от Китай, тепърва ще се уреждат в хода на преговорите и предупреди, че тарифите за китайските продукти ще останат в сила, ако в крайна сметка не бъде постигнато споразумение.

Индексът на сините чипове DJIA вече нараства в рамките на деня с около 150 пункта (повишение с 0,54%), широкият индекс S&P500 - с 0,55% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,67%. По този начин и трите водещи индекса се търгуват в поредни нови рекордни върхове.

Подкрепа за възходящото движение на Уолстрийт оказват и продажбите на дребно в САЩ, които отскочиха през октомври с 0,3%, заличавайки изненадващия техен спад с 0,3% през септември, въпреки че растежът на продажбите беше концентриран само в няколко групи от стоки.

В същото време инвеститорите игнорират напълно понижаването на американското индустриално производство през октомври за трети от последните четири месеца.

Много силен ръст от близо 10% бележат акциите на Applied Materials Inc., след като една от водещите компании за производство на микрочипове представи късно снощи по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие и потвърди прогнозите си за възстановяване на полупроводниковата индустрия.

Акциите на друга компания за технологични чипове - Nvidia Corp. обаче поевтиняват с 2,35%, след като тя прогнозира, че нейният бизнес с процесори за видеоигри може да бъде повлиян от сезонна слабост през четвъртото тримесечие.

Силното поскъпване на акциите на Applied Materials допринася за повишаване с над 1% на целия индекс на компаниите за полупроводникова техника - Philadelphia Semiconductor index - към нови исторически връх.