Общо 756 млн. лв. са дълговете на “Топлофикация - София”. Близо 600 млн. лв. от тях общинското дружество има да плаща на БЕХ, а 138 млн. лв. - за природен газ, като в тях влиза и авансова фактура от 50 млн. лв. за ноември. Това стана ясно по време на заседанието на комисията по финанси към СОС, на което беше изслушано ръководството на “Топлофикация - София”.

“Дружеството обслужва коректно задълженията си. Няма причина за безпокойство”, заяви шефът на “Топлофикация - София” Александър Александров, който пое поста в петък.

Според него решението на проблема е дружеството да произвежда повече еленергия и диверсификация на доставките на гориво.

До март трябва да са готови всички нужни анализи, за да може след това СОС да гласува старт на процедура за търсене на външен стратегически инвеститор. Той ще трябва да изгради нови мощности, с които да се увеличи производството на еленергия, като инвестира 500 млн. лв. По подготовката на процедурата се работи заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заради старта на отоплителния сезон една от първите задачи на Алекдандров била да разпореди стрес тест на всички системи на дружеството, включително и действията при авария.

5000 жалби от потребители са постъпили от началото на годината до края на август. При 450 000 абонати тези с проблеми били под 3%.

Работи се и по изготвяне на профили на потребителите, за да се установи колко са енергийно бедните, които се нуждаят от подпомагане.