Според най-новите оценки, направени от компанията за маркетингови изследвания IDC, броят на доставените лични компютри в световен план е достигнал до 67,2 милиона устройства за година, което представлява спад с 0,5% спрямо същия период на предходната година. Въпреки че трендът е отрицателен, очакванията на анализаторите не се оправдаха, тъй като те предвещаваха спад с до 1,4%. Броят на доставените устройство обхваща работни станции, специализирани компютри и лаптопи.

IDC обяснява по-слабия спад с няколко фактора като програмите „Back to school”, но и растящото търсене на развиващите се пазари. Друг източник на изненадващия брой доставени компютърни устройства е увеличението на потребителите в професионалния гейминг, но и в сферата на VR.

От гледна точка на броя доставени устройства, НР се намира на първо място с 22,8% или с 15,295 милиона продадени устройства. Второ място заема Lenovo с 21,6% от закупените от потребителите устройства.

Въпреки това 5-те най-големи производители продават заедно почти три четвърти от лаптопите на пазара. Чии са 3-то и 4-то място? На Dell и Apple.

Пазарът на РС продължава да спада, но този феномен не е нещо ново. Значителното увеличаване на пазара на смартфони засегна силно търсенето на компютри. Скоростта на пускане на нови продукти от тази категория също доведе до спадането на интереса към новопоявилите се модели и само някоя напълно нова технология би могла да възроди индустрията.

Въпреки всичко Lenovo се гордее със силното си присъствие сред потребителите. Ето и няколко причини за това:

• Наследството на IBM компютрите и качеството на тази марка;

• Развитието на нови гами продукти, включително таблети, които работят с Microsoft Windows и продукти от гейминг категорията;

• Конкурентните цени;

• Смелостта да лансират нови продукти, които се конкурират в сегментовата ниша лаптопи high-end;

Не сме далеч от офертите за края на годината – периодът, в който топ брандовете на IDC, включително и Lenovo, могат да добавят някой допълнителен процент към следващите си отчети. Не забравяйте, че новите генерации лаптопи са обявени за месец януари и магазините имат интерес да се освободят от текущата си стока.

И докато Apple не участват в сезонните оферти, а голяма част от лаптопите и настолните компютри вече се намират на пазара, производителите на РС могат да натиснат производителя от Купертино поне с една позиция по-надолу.