Учителските заплати ще се увеличат с 18% от 1 януари догодина, приеха окончателно депутатите, като гласуваха на второ четене бюджета за образованието.

В него се отпускат допълнително 60 млн. лв. за учителските възнаграждения. В бюджета на Министерството на образованието и науката са предвидени 430 млн. лв. в перо “Персонал”, от които 360 млн. лв. ще са за заплати.

За разлика от останалите сфери, в които опозиция и управляващи се сблъскаха при гледането на бюджета, обсъждането и гласуването на този за образование премина сравнително спокойно. Единствено от БСП настояваха за допълнителни 70 млн. лв. за сектора, както и безплатни учебници за учениците до 12 клас. Предложението им беше отхвърлено, а бюджетът беше приет със 133 гласа “за”.

“Системата на

образованието е най-голямата

система в България. Има

4000 институции в нея,

150 хил. работещи

Аз ако съм на ваше място, ще намеря не 5, не 10, а поне 50 нефинансирани дейности. Средствата никога не са достатъчни”, отвърна на критиките министър Красимир Вълчев. И напомни, че днес още берем плодовете на десетилилетия недофинансиране.

Реалното увеличение е 600 млн. лв. за следващата година, подчерта той. Това е без увеличението на средствата от Европейския съюз. Тук добавям и тези 70 млн. лв. за изграждане на детски градини, каза още образователният министър. Първо трябва да се инвестира в учениците и после да има очаквания за добри резултати, продължи той. “Първо трябва да полеем и след това да берем плодовете. Най-добрите по PISA са в тези страни, където най-добрите ученици са станали учители”, изтъкна Вълчев. Той е убеден, че учителските заплати трябва да са поне 120% от средните за страната.