Законът за специалния статут на Донбас ще бъде продължен с една година

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вторник, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс.

След срещата си с руския президент Владимир Путин в Париж Зеленски заяви, че вариантът за едногодишен договор вече не стои и че той е поискал да бъде сключен 10-годишен договор. "Мисля, че ще успеем да постигнем някакво междинно решение", каза украинският президент.

Русия и Украйна преговарят за сключването на нова транзитна спогодба, която да замени 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година. Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи, предава БТА.

Законът за специалния статут на Донбас ще бъде продължен с една година, каза украинският президент Володимир Зеленски на среща с журналисти след срещата в "нормандски формат" в Париж в понеделник, съобщи ТАСС.

Според него най-приемлив вариант е именно продължаването на действието на закона като временен, защото никой не знае каква ще бъде ситуацията след 5-10 години, а "формулата Щайнмайер" ще бъде въведена по-късно, когато се видят стъпки за деескалация.

Зеленски уточни, че не е нужно да се съгласува съществуващият закон в Тристранната контактна група, където "могат да ни извиват ръцете".

Законът за местното самоуправление в Донецка и Луганска област е приет на 18 октомври 2014 г. и е в сила до 31 декември 2019 г. Според него разпоредбите за специалния статут ще влязат в сила след провеждане на демократични избори в частта на Донбас, която е извън контрола на Киев, и след изтеглянето на чуждите войски.

В комюникето след парижката среща на "нормандската четворка" се казва, че Украйна е съгласна с постоянния специален статут на Донбас.