Водният режим в Перник се затяга още по-здраво, тъй като досегашният не е довел до почти никакво пестене на вода в язовир “Студена”. Това се разбра след вчерашната среща в регионалното министерство между министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с кмета Станислав Владимиров и областния управител Емил Костадинов.

В момента в язовира има 4 млн. кубически метра вода при общ обем 20 млн., а откакто има воден режим, притокът в язовира е 50 литра вода в секунда, но оттокът е 250 литра, обясни министър Аврамова. Изводът е, че двукратното пускане на вода всеки ден не е довело до почти никакво спестяване. Освен това авариите са се увеличили с нови 12-15 на ден, тъй като колкото и плавно да се пуска водата, се получава голяма хидравлична вълна, която разрушава допълнително мрежата, която и без това не е в добро състояние.

На всичкото отгоре при този режим водата не достига до високите етажи на сградите, а и според думите на кмета Станислав Владимиров има много оплаквания, че в някои квартали водата изобщо не стига, а в други водният режим е само проформа.

Новото предложение на ВиК Перник е вместо питейната вода да се пуска от 5 до 10 и от 17 до 22 часа, да се осигурява само от 16 до 22 часа, т.е. по 6 часа на ден. Това е обаче само за централната градска част и най-големия жилищен район - “Изток”. В много от по-отдалечените квартали и в близките села предложението е вода да има през ден от 16 до 22 часа, в някои места на четни дати, а на други - на нечетни.

За да не настъпи хуманитарна криза, зам.-министър Нанков започва от сряда разговори с ВиК дружествата в страната, за да се осигурят водоноски за Перник, тъй като се оказва, че местното водно дружество разполага само с 4. “Тяхното използване не е много подходящо през зимата, тъй като крановете им замръзват, но да речем при топлите дни, които се задават, ще могат да се ползват”, каза Аврамова.