През последните години дроновете навлизат все по-активно в ежедневието на китайците, намирайки приложение в различни области като снимането от въздуха, разпръскването на торове и доставката на стоки.

До юни 2019 г. в Китай са регистрирани 339 000 дрона. Статистиките показват, че страната е изнесла 1,2 милиона от тях, което представлява 70% от световния им износ, предава bulgarian.cri.cn.

Според представители на индустрията този успех се дължи до голяма степен на производителя на дронове DJI. Освен правенето на снимки и видиоклипове, техните продукти са приложими и в области като горския патрул, поддръжката на електропроводи, контрола на движението и аварийно спасяване.

Плановете на Китай са пазарната стойност на дроновете да достигне 60 милиарда юана до 2020 г., с годишен темп на растеж от 40%, а до 2025 г. да скочи до 180 милиарда юана, се посочва в насоките на китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии от 2017 г.

Същевременно китайските власти издадоха правила за регулирането на сектора, за да повишат безопасността, които обхващат регистрацията на дроновете, летателната им годност, управлението на въздушното пространство и издаването на летателни сертификати.

Страната подкрепя сектора като до края на 2018 г. властите са издали разрешителни за бизнес на над 4000 производители, както и 43 000 сертификати за пилоти на дронове.