През 2016 г. още кметът на Ботевград Иван Гавалюбов твърдеше, че тръба свързва ВЕЦ Бебреш с язовира, тогава се уверихте, че такава тръба няма. Сега премиерът назначи комисия на 30 декември м.г., която установи, че такава тръба няма и вецът не работи с изключение на времето за профилактика, каза пред БиТиВи бизнесменът Валентин Златев.

Фактът, че от юни до август не е настъпила криза с водата на Ботевград, означава, че тези 800 000 кубика за профилактиката не са били от значение. Смешно е да се твърди, че язовира може да бъде източен за 14 дни, каза още той. Вецът е построен със законни средства от 2014 г., с него се занимава баща ми, каза Валентин Златев

Причините за сигнала на кмета са, че той иска народната любов, като бори богатите и успелите, и освен това при него има конфликт на интереси през 2015 г., каза Златев.

Ботевград е лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника, но я. Бебреш не е сред тях, каза Златев. Тези 28 източниха обаче сега не работят, кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. Бебреш. "Басейнова дирекция" - Плевен е сигнализирала прокуратурата за последно през декември 2019 г., че водата от този язовир не е пречистена, каза още Валентин Златев.

От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени, твърди още Златев.

Специализираната прокуратура започва проверка на ВЕЦ Бебреш.