Котировките в момента се покачват заради нарастващото напрежение между САЩ и Иран и опасенията от нова световна криза, но историята познава и резки спадове

Златото отново върна блясъка си в началото на 2020-а, поскъпвайки до рекордни нива от последните 7 години. А от края на миналата повечето централни банки по света започнаха да го купуват, за да имат стабилни резерви.

Покупката на благородния метал не е само за банкери, всеки може да е като централна банка и да инвестира в него.

Но преди това е добре да се определи каква е целта на такова вложение - за предпазване от инфлацията, за различни инвестиционни възможности, притеснения от нова световна финансова криза или за спекулация , при която да се спечели от поскъпването му.

Щом е ясна целта, остава да се намерят и начините за нейното постигане. А те са два - покупка на физическо злато или чрез финансовите пазари.

Ако се избере първият начин, той е подходящ за защита от инфлация или от нова криза, а не за спекулации. Но е съпроводен с допълнителни разходи извън самата цена на златото.

Основно заради съхранението - кюлчетата или монетите трябва да се държат някъде. Надали най-подходящото място е вкъщи, дори да имате сейф. По-добре е да се наеме кутия в трезор, който се охранява. За нея обаче се плаща такса. Тя е различна, но обикновено за най-малката кутия е от 140 до 200 лв. на година.

Банки предлагат опцията да купят от ваше име физическо злато и да го съхраняват при тях срещу такса, като това може да се случи и в чужбина. В този случай не го държите истински в ръцете си, но ако поискате, могат да ви го доставят и вие да се погрижете за съхранението му.

Има разлика в курса, която се нарича спред, ако решите да обърнете кюлчетата или монетите в пари в брой. Спредът всъщност е печалбата на дилърите на злато. В повечето случаи той е около 6%, но може да стигне и до 20% от цената. Това означава, че трябва да продавате в момент, когато златото е поскъпнало поне с нивото на спреда, за да не сте на загуба.

Плюс на покупката на физическо злато е, че цената може да се покачи не само заради по-високите котировки, но и заради изработката на дадена монета например или събирането на цяла колекция. И, разбира се, при сравнително висока инфлация разполагате с актив, който да защити стойността на парите ви.

Има и друго известно неудобство при покупката на физическо злато - сравнителната липса на анонимност, което може да ви направи интересен обект за крадците.

За по-смелите и готовите за спекулации има възможност за покупка чрез финансовите пазари. При този вариант не притежавате физическо злато, а просто влагате в инструменти с надеждата да има печалба от покачването на цената. А основната цел е да се извлече печалба от инвестицията, а не толкова да послужи като защита срещу инфлация, макар това също да е валидно.

За да играете на финансовите пазари със злато, можете да използвате т.нар. сontract for difference (CFD) или еxchange traded funds (ETF).

В първия случай това е договор с брокер, който позволява да се възползвате от движението на цената, без да притежавате даден актив. Може да се заложи на дълги и къси позиции - тоест на по-дълъг или кратък срок за покупка и продажба. Това е подходящ инструмент за сделки с по-малки суми и за хора, които искат да се възползват от моментната ситуация на пазара. Например инвестират в злато, то поскъпва и те продават, за да приберат печалбата от разликата.

ETF са инструменти, подобни на акциите, които се търгуват на борсите и служат за измерител на даден актив, какъвто е е и златото. ETF са подходящи за дългосрочно инвестиране, защото няма комисион за времето на притежаването им и това позволява по-дълго изчакване.

Като минус се отчита това, че не можете да пипнете истинско злато, за да сте сигурни напълно, че го притежавате. Но пък спредовете тук са по-ниски. Може и да се определи точният размер на инвестицията, докато при физическа покупка на злато все пак известно ограничение създават стандартизираните размери и тегло на монетите и кюлчетата. При финансовите пазари има и по-бърза ликвидност - тоест почти моментална продажба на инвестицията.

Има и възможност да се възползвате от спад на цената, като откривате къса позиция и залагате на поевтиняване на златото.

Една от основните разлики между CFD и ETF е, че чрез първата опция може да търгувате и с по-малки средства. А освен спред има и комисион. Поради това той е по-подходящ за хора, които искат активно да се занимават с търговия.

Вариантът с ETF е за хора, които искат да инвестират дългосрочно в злато, без да го притежават. И ако цената на златото се повиши с 10%, то и ETF ще се качат с толкова.

И все пак, преди да решите да инвестирате в злато, имайте предвид, че цената му е колеблива, въпреки че поддържа статута си на сигурно убежище в условията на кризи. Но от 2011 г., когато стигна най-високите си котировки, благородният метал е поевтинял с близо 40%. Цената например започна да нараства бързо след 2002 г. и до средата на 2006 г. котировките се вдигнаха три пъти, След това имаше спад, но от 2007 г. до септември 2011 г. цената пак се утрои, за да стигне до исторически рекорд от 1923,7 долара. След това дойде нов спад.

Според анализ на Morgan Stanley, ако доходността по 10-годишните щатски облигации достигне 5%, златото ще поевтинее до 471 долара за тройунция. Ако доходността е до 4%, стойността на метала ще е 831 долара.

Изчисленията са направени според корелацията между златото и лихвените проценти през последното десетилетие. На база на тези сметки златото ще стигне 1900 долара за тройунция, ако доходността по 10-годишните щатски държавни ценни книжа падне до 1%.

Но през 2013-а - след 12 години на покачване, цената на златото тръгна надолу, след като Федералният резерв на САЩ реши да ограничи месечната си програма за изкупуване на активи. Това стимулира печалбите на фондовите пазари, без да доведе до инфлация.

Сега трендът се обръща заради притесненията, че може да има нова световна криза и в търсенето на безопасни активи за инвестиране.. Повечето анализатори са на мнение, че докато има забавяне на световната икономика, може да се очаква златото да става все по-атрактивно.

Има прогнози, че котировките може да стигнат и до над 2000 долара, ако централните банки продължат да купуват и да не продават злато. Но ако на пазара излязат големи количества, както се случи през 2011 г., ще последва спад. Точно това стана през 1999 и 2000 г., когато цената падна под 250 долара.