След 2 часа разговори и спорове при премиера Бойко Борисов, превозвачите обявиха, че се приемат техните предложения за тарифи за толтакси. Те ще бъдат тествани три месеца - от март до юни. Другото което са постигнали те е, че от обхвата на таксуваните пътища отпадат второкласните и остават само магистралите и първокласните. 

Браншовите организации на превозвачите бяха обявили, че на 13 януари ще протестират срещу толтаксите и срещу сивия сектор в автобусните превози. След днешната среща с министър-председателя, в която участваха регионалният министър Петя Аврамова и финансовият Владислав Горанов. Те се отказват от протеста поне за 3 месеца. 

Министър Аврамова заяви, че системата ще стартира от 1 март с тарифи, които е предложил бранша, а от юли месец ще се направи анализ на приходите. Представителите на превозвачите са застъпили тезата, че и при техните тарифи ще се съберат 450 млн. лева, както е планът на регионалното министерство. Ако в тези три месеца стане ясно, че това няма да се случи, ще има нова сбирка при премиера и преразглеждане на тарифите. От понеделник новите тарифи ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, което трае 1 месец, след което трябва да бъдат приети от правителството, поясни Аврамова. 

Представителите на бранша са поели ангажимент тежкотоварните превозни средства и автобусите да бъдат оборудвани с устройства в срок, за да може от първи март системата да заработи. 

На въпрос на "24 часа" с колко са по-ниски тарифите на превозвачите, Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи даде пример за най-високия клас камиони - от 18 пада на 11 стотинки на км. 

Очаквайте подробности.