Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че от 1 февруари страната му ще започне да работи по въпроса за постигането на търговска сделка с Европейския съюз, но също така и за подобни споразумения с множество други страни по света, предава британската медия Sky News. Джонсън заяви това пред BBC.

Според него постигането на търговската сделка с ЕС през транзитния период след Брекзит до края на 2020 г. е „много възможно“, но допълни, че правителството му все пак трябва да е готово и за сценарии, в който подобно споразумение не може да бъде постигнато, предава БТА.

Той смята, че страната му може да се справи с тази ситуация, и ще открие начин да се възстанови, дори ако се стигне до безрезултатни преговори с ЕС.

„Свободната търговия е направила повече за изкарването на милиарди хора от прага на бедността от всички друго, и за това вярвам в нея“, каза той.

Джонсън допълни, че страната му планира да преговаря не само с ЕС за търговска сделка, но и с други страни.

„Можем да постигнем фантастични сделки не само с ЕС, но и с други страни по света и тази работа започва на 1 февруари“, каза премиерът.