Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обсъди днес с ръководителите на няколко чуждестранни енергийни компании перспективите и преимуществата на проекта за Източносредиземноморски газопровод (EastMed), съобщи ТАСС.

Пресслужбата на гръцкия премиер съобщи, че на срещата с ръководителите на италианската компания "Snam", испанската "Еnagas" и белгийската "Fluxys" са били обсъдени перспективите и възможностите, които се откриха след подписването на споразумение за строителството на Източносредиземноморския газопровод.

Както се отбелязва в съобщението, на срещата е бил отбелязан инвестиционен интерес към други проекти в областта на енергийната инфраструктура и е била потвърдена атмосферата на доверие от страна на трети компании, които са акционери на гръцката държавна компания "DESFА", оператор на националната газопреносна система на Гърция.

Източносредиземноморският газопровод трябва да осигури доставка на енергоносители от Източното Средиземноморие през остров Крит в континентална Гърция, откъдето газът се предполага да се доставя по тръбопровода "Посейдон" под морето в Италия и по интерконекторния газопровод между Гърция и България в други европейски региони.

Европейската комисия нарече тръбопровода EastMed проект от общ интерес и предостави 34,5 милиона евро за завършване на техническите изследвания за проекта. Очаква се, че строителството на този тръбопровод с дължина 2 000 км ще отнеме 7 години и ще струва около 7 милиарда долара.

Проектната мощност е 10 милиарда кубически метра газ годишно.