“Български ВиК холдинг” създава правителството. С капитал от 1 млрд. лева той ще е изцяло държавна собственост. “Ще се формира чрез парична вноска от държавата и в него ще влязат всички държавни акции от ВиК дружествата”, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета в четвъртък.

Средствата ще бъдат предоставени от бюджета за 2020 г. Холдингът ще придобие и управлява ВиК дружествата в страната, които обаче

ще запазят

своята сегашна

юридическа

самостоятелност

и ще продължат да бъдат бенефиценти на европейски средства по оперативни програми. Ще придобие и държавните фирми, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура, съобщи правителствената пресслужба.

В момента в страната има общо 66 ВиК дружества. Най-големите от тях – общо 14 на брой, са изцяло държавни, в други 16 държавата има дял от 51% или повече, като нейни съдружници са съответните общини. 26 малки ВиК фирми са изцяло общински, 2 са общинско-частни, а 8 – изцяло частни. Отделен е случаят със столицата, където предприятието е общинско, но е дадено на концесия.

Водният холдинг ще бъде едно от

най-мощните

във финансово

отношение

държавни

фирми,

тъй като в него влизат акции от предприятия, чиито активи, грубо пресметнато, са към 11 млрд. лв. В енергийния холдинг, създаден през септември 2008 г. по времето на кабинета “Станишев”, влизат предприятия, чиито активи в момента са към 13 млрд. лв. Българският енергиен холдинг обаче бе създаден навремето с капитал от 231 млн. лв. и на няколко пъти по-късно през годините той бе увеличен до сегашните 3,4 млрд. лв.

Капиталът на водния холдинг също предстои да се увеличи. Предвидено е до 6 месеца след учредяване на “Български ВиК холдинг” ЕАД - София акциите и дяловете, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества и в останалите фирми от отрасъла, да бъдат внесени в капитала му чрез апортна вноска. С техния размер ще бъде увеличен капиталът на компанията, уточни правителствената пресслужба.

Вчера не бе съобщено за какво ще се използва учредителният капитал от 1 млрд. лв.. Според източници на “24 часа” най-належащата и спешна задача е да се направи

допълнителна

довеждаща

инфрактруктура

до големите градове от алтернативни водоизточници, за да не се повтори случаят “Перник”. Градът има само един източник на питейна вода – язовир “Студена”, чието изпразване доведе до сегашната криза.

Язовирите няма да влизат в холдинга като активи. По-миналата година бе създадено Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири”, в което влязоха по-значимите в страната, включително и онези, които се използват за битово-питейно водоснабдяване.

Холдингът ще финансира и дружествата, в които участва, ще координира и управлява инвестиционните дейности и дейностите по поддържане на ВиК инфраструктурата. С капитала, който има, холдингът ще е в състояние да гарантира заеми с ниска лихва, и това ще се използва там, където се налага.

В момента ВиК дружествата в по-голямата си част са в лошо финансово състояние и

нямат достъп

до евтин

финансов ресурс

Много от тях закъсняха с проектите за водните цикли и поради това, че трудно успяха да намерят финансов ресурс за своята част от инвестициите, която е около 15-20% от стойността на проектите, финансирани по ОП “Околна среда”.

Според източник на “24 часа” на по-късен етап ще се мисли и за емитиране на облигации от холдинга.

Както и досега, ВиК фирмите ще продължат да бъдат бенефициенти на европейските програми за финансиране на отрасъла и ще продължат да изпълняват проектите. Започнатите обществени поръчки по тези програми ще бъдат довършени, а новите ще се обявяват пак от ВиК фирмите, които ще носят всички последици от търговете.

Правата на държавата в холдинга ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. “Български ВиК холдинг” ще бъде принципал на всички водни дружества с държавно участие в капитала. Той

ще има

двустепенна

система на

управление

- с надзорен и управителен съвет. Членовете на надзорния съвет ще са петима и ще бъдат избирани от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Членовете на управителния съвет ще са трима души и те ще се избират от надзорния съвет, като един от тях ще е главният изпълнителен директор.

Министърът на икономиката Емил Караниколов и новият екоминистър Емил Димитров подкрепиха създаването на холдинга.

“Факт е, че

има заделени

средства, те са

разпределени, но

не се усвояват

Ако те бяха усвоени своевременно, в момента нямаше да се налага да отделяме допълнителни”, заяви Димитров.

Премиерът Борисов потвърди, че досега много градове умишлено не искали да правят водни проекти. И поиска да се направи проверка какви количества вода отиват към вецове за производството на ток.

“На първо място питейната вода, на второ - производството на ток”, посочи Борисов.


Оценката на ВиК: 10,8 млрд. лв.

Последната оценка на активите на ВиК сектора в България е от края на 2017 г. и гласи, че всички съоръжения - тръби, пречиствателни и други станции, канализацията и съоръженията по нея, както и водохващанията и каптажите, струват 10,890 млрд. лв.

Текущата балансова стойност на тези активи е била в момента на оценката 3,3 млрд. лв., т.е. тези 11 млрд. лв. показват какво биха стрували съоръженията, ако се изградят в момента. Общата дължина на цялата ВиК мрежа е 90 хиляди километра.

Такава оценка на публични активи бе направена за първи път в България.

Проекти за 1,8 млрд. лв. в 15 области

В сегашния програмен период на Оперативна програма “Околна среда” за ВиК проекти са отделени 1,8 млрд. лв., като те се изпълняват на територията на 15 области.

За първи път бенефициенти на безвъзмездните средства са не общините, а ВиК операторите. Към момента 14 ВиК дружества с държавно участие в капитала, които са бенефициенти по програмата, подадоха проектни предложения в определения срок. 11 от тях вече имат сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и вече организират търговете. Останалите са в процес на оценка. Първият проект е на ВиК Смолян, където общият размер на инвестициите е 91 млн. лв. и с тези пари се организират над 190 обществени поръчки.

През предишния програмен период инвестициите по същата оперативна програма във ВиК инфраструктура бяха 1,76 млрд. лв., но основният фокус при тях бяха съоръженията за пречистване на отпадъчните води. Тогава предприятието за управление на проекти в околната среда към МОСВ отпусна 50 млн. лв. за финансиране на водопроводни мрежи, а по Програмата за развитие на селските райони с 250 млн. лв. се субсидира изграждането на водопроводи в малки населени места.

Проверка на големите язовири нареди Гешев

Големите язовири в цялата страна ще бъдат проверени от МВР и ДАНС по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение.

Разследващите ще изясняват какво е актуалното състояние на големите водоеми. Ще се търсят такива, чийто обем е под критичния минимум, каквато е била ситуацията с яз. “Студена” месеци преди ареста на Нено Димов. Целта е да се гарантират питейно-битовите нужди на гражданите.

Проверката ще приключи с обобщена справка за всеки значим язовир, на който разчитат градовете и селата. Ако се открият данни за престъпление, ще се докладва на съответните прокуратури.

Освен това Върховната административна прокуратура проверява дали са спазени разпоредбите за състоянието на яз. “Бели Искър”. Според последната справка от ноември този водоем е пълен на 51% от капацитета си.

Районната прокуратура в Самоков вече разследва незаконното отклоняване на вода от яз. “Студена” за хората от самоковското село Ярлово. Кметът на селото пускал водата от каптаж с отвертка, както писа “24 часа” в четвъртък. Притокът по този незаконен водопровод е 100 литра в секунда. Незаконното източване на водопровода започнало през 2008 г. и продължило до сряда, когато съоръжението е запечатано.