Турският министър на финансите и държавната хазна и зет на президента Реджеп Тайип Ердоган Берат Албайрак се е сдобил със земя по маршрута на планирания изкуствен канал в Истанбул, свързващ Черно и Мраморно море, пише опозиционният турски вестник "Джумхуриет" в информация, озаглавена "Зетят си знае работата".

Според проучване на вестника бащата на министъра - Садък Албайрак е купил в района на Арнавуткьой три декара земя през 2003 г. Година след обявяването от Ердоган на проекта за Канал Истанбул Берат Албайрак се е сдобил с 13 декара площ в съседство с терена на баща си. Терените се намират в близост до път и на 5 минути с кола до летище Истанбул, предаде БТА. 

Земите са със статут на ниви, но попадат в плановете за жилищно строителство в проекта за изкуствен канал. Местни жители казват, че земята в района е поскъпнала значително в последно време, като брокери на недвижими имоти и араби прииждали в района с желание да купят терени. 

"Джумхуриет" цитира представител на министерството на околната среда и градоустройството, според когото решението на Албайрак да купи терена няма никаква връзка с проекта Канал Истанбул.

"Берат Албайрак купи тази земя, за да не отиде тя при чужденци. Полагат се усилия това да се свърже с Канал Истанбул. Няма никаква връзка с Канал Истанбул", заяви представител на министерството в отговор на запитване на "Джумхуриет".