139 000 българи вече са поискали да останат в Англия след Брекзит

Камарата на лордовете в британския парламент направи промени в законодателството за Брекзит, с които задължи правителството да даде автоматично статут на уседналост на намиращите се вече във Великобритания европейски граждани, а не да ги кара да кандидатстват за него.

В момента те трябва да заявяват през специален сайт, че искат да продължат да живеят в страната, след като тя напусне ЕС в края на месеца. Регистрацията е безплатна и електронна, но се изискват редица доказателства, че кандидатите са пребивавали законно в страната през последните 5 г. Ако са били по-малко време, те получават временен статут и могат отново да кандидатстват след 5 г.

Проучване показа, че макар статутът за уседналост да трябва да се представя чак след преходния период за Брекзит, или от следващата година, много работодатели и служби вече неправомерно са започнали да го изискват, за да сключат дългосрочни договори с европейци.

Някои хора дори са получили откази, защото имали само временно разрешително, което не дава гаранция, че ще получат дългосрочно право за престой.

Затова Камарата на лордовете направи промени в законодателството. Освен това тя възложи на правителството да издава документ на европейците, че могат да останат да живеят във Великобритания, тъй като електронната регистрация затруднява някои от хората, които не са достатъчно интернет грамотни или пък нямат непрекъснат достъп до мрежата.

Това е първо сериозно поражение на премиера Борис Джонсън, откакто спечели властта през декември. Неговата Консервативна партия обаче няма мнозинство в Камарата на лордовете. Правителството е решено да наложи действащата схема чрез друг законодателен акт. След решението на лордовете зам.-министърът по сигурността Брандън Луис написа в туитър, че няма да преосмислят своя подход, тъй като предоставят на европейците електронен статут, който не може да бъде загубен, откраднат или подправен. Обещават и да не депортират автоматично хора, ако не са успели да се регистрират до края на юни в електронната система.

По данни на британското вътрешно министерство 139 000 българи вече са кандидатствали за статут, което е с 38% повече от тези, за които то има информация, че се намират във Великобритания. Само през декември молби са подали 9500 сънародници. Според неправителствени организации официалната статистика на властите за броя на европейските граждани е доста занижена, тъй като тя не е включвала членове на семейства или пък хора без адресна регистрация, които сега кандидатстват за статут.